Slušaj vest

Potrebno je:

  • 3 šargarepe
  • 1 manja glavica celera
  • 1 manji koren rena
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1 kašičica žutog šećera
  • 1 dl maslinovog ulja
  • peršunov list

Priprema 

Šargarepu, ren i celer očistiti i izrendati na sitne rezance. Crni luk samo iseckati, zatim pomešati ulje, so, malo šećera i peršunov list. Ovom marinadom preliti pripremljeno povrće, dobro izmešati i ostaviti da odstoji do služenja.

Riznica vitamina i nutrijenata 

Ren je jedan od omiljenih dodatak obrocima tokom zime. Pored ljutkastog ukusa u svom specifičnom sastavu bogatom esencijalnim uljima i vitaminima, ren se vekovima koristi u narodnoj medicini kao efikasno prirodno sredstvo za različite tegobe, posebno kod problema sa reumatoidnim artritisom, kod gihta i povreda zglobova.

ren shutterstock_1690286059.jpg
Shutterstock Ren je bogat vitaminom C, kalcijumom i gvožđem

Ren ima i druga blagotvorna svojstva - bogat je vitaminom C, kalcijumom i gvožđem, te doprinosi jačanju imunog sistema. Dragocen je jer stimuliše varenje, a u vidu čajeva i sirupa koristi kao sredstvo protiv bolesti pluća, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i protiv skorbuta. Osim toga, preporučuje se i za čišćenje krvi, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, jer podstiče mokrenje, a posebno se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Šargarepa je bogata vitaminima E i K, C i A, mineralima i vlaknima (kalcijum i kalijum, lutein, beta karoten) i dobar je izvor antioksidanata.

Celer sadrži supstancu kumarin koja sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, a podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca važnih za očuvanje odbrambene moći organizma. Svi vitamini B kompleksa iz ove biljke podstiču razmenu ugljenih hidrata u organizmu, jačaju nerve i mozak, a kožu, kosu, oči i jetru čine zdravima.

Prenela: O.M.

Izvor: Knjiga - "Narodna medicina u skladu sa krvnom grupom" autora prof. Milete Manojlovića/Zdravlje.Kurir.rs