Slušaj vest

Potrebno je:

  • 1 veći koren celera
  • 4 šargarepe
  • 3 kisele jabuke
  • 1 šolja seckanih oraha
  • 1/2 llimuna
  • 1/2 kašičice nerafinisanog šećera
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • so po ukusu

Priprema 

Celer i šargarepu sitno izrendati, a oljuštene jabuke izrendati na krupno. Sve dobro pomešati i ostaviti da odstoji 30 minuta pa potom poslužiti.

salata od celera i jabuka shutterstock_1888146349.jpg
Shutterstock Ova salata obiluje vitaminima, vlaknima i drugim korisnim nutrijentima

Bogatstvo ukusa i vitamina 

Poznata izreka "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" važi ne samo za samu jabuku, već i za njenu koru. Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimulišu varenje i pomažu u održavanju linije. Takođe sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti.

Šargarepa je bogata važnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse. Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema.

Svakodnevno konzumiranje oraha utiče na smanjuje krvnog pritiska i nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce.

Prenela: O.M.

Izvor: Knjiga - Narodna medicina u skladu sa krvnom grupom, autora prof. Milete Manojlovića/Zdravlje.Kurir.rs