Šta je zdravije, čija ili laneno seme? Imaju mnogo toga zajedničkog, ali nutricionista otklanja dilemu
Iako ova dva semena imaju sličan nutritivni profil i zdravstvene benefite, pitanje koje se često postavlja jeste šta je zdravije.
Kada je u pitanju zdrava ishrana, često se suočavamo sa dilemom - koju namirnicu izabrati? Čija i laneno seme su dva popularna izbora, poznata po bogatstvu vlakana, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Dok je čija seme često na glasu kao "superhrana" modernog doba, laneno seme već vekovima zauzima važno mesto u tradicionalnoj ishrani. Na pitanje šta je zapravo zdravije odgovara nutricionista Dijana Rdetić.
- Oba semena su imaju široku paletu hranljivih materija. Laneno je nešto kaloričnije, ima više masti i rastvorljivih vlakana. U prednosti je kada je reč o tijaminu, magnezijumu, bakaru i kalijumu, ali u manjku selena, gvožđa i kalcijuma u odnosu na čija seme, dok su fosfor i cink u ravnoteži. Oba semena sadrže i poveću količinu omega-3 masti, 30 grama lanenog semena sadrži 6.388 miligrama, dok ista količina čia semena sadrži 4.915 mg. Ukoliko, recimo, želite da pojačate unos omega-3 masnih kiselina izaberite lan, a za pojačan unos kalcijuma izaberite čia seme - savetuje nutricionista.
Pozitvna dejstva
- Regulišu nivo krvnog pritiska i nivo glukoze u krvi
- Sadrže nerastvorljiva vlakna pa su odlični saborci u borbi protiv zatvora. Laneno seme sadrži više rastvorljivih vlakana što pomaže kod regulisanja dijareje
- Kao dobar izvor biljnih vlakana, umanjuju rizik od nastanka karcinoma. Međutim, laneno seme sadrži veću količinu antioksidanata sa antikancerogenim dejstvom, pa se u ovom slučaju daje prednost lanu
- Laneno seme sadrži više rastvorljivih biljnih vlakana koji su efikasniji u regulisanju gladi i apetita
- Sve u svemu, oba semena imaju sličan sadržaj hranljivih materija, a razlike su male. Međutim, čini se da laneno seme ipak ima malu prednost naročito kada je u pitanju regulisanje osećaja gladi i apetita, te u smanjenju rizika od nastanka karcinoma. Većina navedenih svojstava, međutim, važi samo ukoliko se unosi 1-2 kašike čia ili lanenog semena svakoga dana - poručuje Dijana Radetić.
Kako koristiti?
Oba semena su blažeg ukusa pa ih je lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Mogu se dodati u jogurt, smuti, ovsenu kašu ili u recepte pekarskih proizvoda. Oba semena su odlična za zgušnjavanje jela ili kao zamena za jaje. Premda oba mogu da se jedu kao celo zrno, najbolje je da se samelju, jer se tako lakše apsorbuju hranljive materije.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
U kakvoj su vezi dijabetes i karcinom? Endokronolog upozorava zašto je važno lečiti sva predijabetesna stanja