Slušaj vest

Smokva se često naziva rajskim voćem Mediterana jer je jedna od najzdravijih voćki. Ništa od svojih lekovitih svojstava ona ne gubi sušenjem, naprotiv.

Pa da vidimo koje to vitamine sadrže suve smokve i koji su njihovi benefiti za naše zdravlje. 

Suve smokve su super hrana

Suve smokve su zaista super hrana jer sadrže ogroman spektar hranljivih materija, uključujući visok nivo proteina, ugljenih hidrata, kalcijuma, vitamina K, kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Što se tiče dijetetskih vlakana, suve smokve imaju veći sadržaj od bilo kog drugog voća. 

Suve smokve imaju zaštitna svojstva od mnogih bolesti i tegoba bogatim vitaminima i mineralima koje sadrže. Takođe su veoma efikasne protiv kardiovaskularnih bolesti, poremećaja probavnog sistema i kožnih problema.

Riznica kalcijuma

Suve smokve sadrže više kalcijuma od blio koje druge vrste suvog voća. U 100 g suvih smokvi nalazi se 16 % preporučene dnevne doze ovog minerala.

profimedia0313463494.jpg
Suve smokve imaju veći sadržaj vlakana od bilo kog drugog voća Foto: Profimedia

Zdravstvene prednosti suvih smokava:

* Jačaju imuni sistem svojim antioksidativnim svojstvima
* Obezbeđuje stabilizaciju krvnog pritiska
* Ubrzavaju pražnjenje creva i eliminišu zatvor
* Povećavaju osećaj sitosti zbog visokog sadržaja vlakana i tako pomažu u gubitku težine
* Podržavaju i štite zdravlje kostiju jer su prepune kalcijuma
* Koristan je i protiv osteoporoze, što se može videti u poodmaklim godinama i periodima menopauze
* Smanjuje rizik od raka debelog creva kada se konzumiraju redovno i umereno, a zahvaljujući antioksidansu fenolu pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i raznih vrsta raka
* Vlakna u smokvama čiste digestivni trakt od viška holesterola i nose ga do creva
* Povećavaju raspoloženje jer sadrže vitamin B6, koji je odgovoran za proizvodnju serotonina

profimedia0193974926.jpg
Jedna šolja suvih smokava donosi skoro četvrtinu preporučenog dnevnog unosa kalcijuma za odrasle osobe. Foto: Profimedia

2 do 4 suve smokve dnevno za doručak ili za užinu

Preporučuje se da se suve smokve jedu u određeno doba dana - za doručak ili užinu.

Dnevna količina smokava, koju treba konzumirati prema preporukama stručnjaka za ishranu je između dve i četiri.

Oprez

* Ako se suve smokve konzumiraju previše to može da dovede do debljanja, a kod pacijenata sa dijabetesom da povećaju nivo šećera.

* Pošto su smokve hrana koja ubrzava pražnjenje creva, ljudi koji ih previše konzumiraju mogu imati probleme sa varenjem poput dijareje. 

* Vitamin K koji se nalazi u smokvi učestvuje u procesu zgrušavanja krvi, pa se ne preporučuje prekomerni unos osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Pripremila: Violeta Nedeljković