3 namirnice s božićne trpeze koje mogu da smanje nivo lošeg holesterola: Spremite sutra ćuretinu umesto pečenja
Određene namirnice s božićne trpeze mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Tri omiljena jela iz ovog tradicionalnog obroka, iako bogata kalorijama, zapravo mogu da pomgnu u snižavanju nivoa holesterola i poboljšanju zdravlja srca.
Iako je božićni ručak obično bogat kalorijama i namenjen uživanju u hrskavoj hrani, on može ima i iznenađujuće zdravstvene koristi. Prema doktoru Avinašu Hariju Narajananu, direktoru Londonske medicinske laboratorije, određene namirnice s božićne trpeze mogu da pomognu u snižavanju "lošeg" holesterola i poboljšaju odnos između "dobrog" i "lošeg" holesterola.
Doktor objašnjava da lipoprotein niske gustine (LDL), poznat kao "loš" holesterol, može da dovede do nakupljanja plaka u arterijama i na taj način smanji protok krvi i poveća rizik od koronarne bolesti srca.
S druge strane, lipoprotein visoke gustine (HDL), poznat kao "dobar" holesterol, pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.
Tri ključne namirnice s božićne trpeze mogu da imaju pozitivan uticaj na nivo holesterola, navodi doktor.
Ćuretina
Ova praznična hrana bogata je niacinom, poznatim i kao vitamin B3, koji pomaže u snižavanju lošeg holesterola i povećanju dobrog holesterola.
Ćuretina, kao i pileća prsa i losos, može da poboljša odnos između dobrog i lošeg holesterola u krvi.
Povrće
Sezonsko povrće, poput kelja, prokelja, cvekle i ljubičastog kupusa, bogato je antioksidansima koji podižu nivo HDL holesterola i pomažu u zaštiti tela od oštećenja ćelija.
Na primer, samo pola šolje kuvanog prokelja pokriva skoro polovinu dnevne potrebe za vitaminom C.
Pečeni krompir
Iako način pripreme može da utiče na nutritivnu vrednost, pečeni krompir je bogat antioksidansima i vitaminima, posebno ako se priprema ceo, s korom i bez masnoća.
Ako ne možete bez ulja, birajte ona zdrava, poput maslinovog ili ulja repice za pripremu krompira, koji sadrže sterole koji mogu da smanje nivo holesterola u krvi.
Doktor takođe preporučuje bobičasto voće kao zdrav desert bogat antioksidansima i crno vino u umerenim količinama, jer može da doprinese zdravlju krvnih sudova.
Ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola, najbolje je da to redovno proveravate, najmanje jednom godišnje.
Prenela: N.R.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
U Kini novi talas zaraze povezan s gripom puni bolnice: "I prošle godine je bilo slično"