Slušaj vest

Kurkuma se već jako dugo koristi zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, ali i kao ukusan začin u mnogim jelima. Može se upotrebiti u različitim oblicima, poput mlevenog začina, svežeg korena, a dostupna je i kao dijetetski dodatak. Kurkumin je biološki aktivno jedinjenje u kurkumi i upravo je on ključni faktor odgovoran za njene zdravstvene prednosti.

Zdravstvene koristi kurkume

Ova začinska bilja je već hiljadama godina deo ajurvedske i tradicionalne kineske medicine, pre svega kod tretiranja stanja poput kožnih problema, respiratornih smetnji, bolova u zglobovima i digestivnih poremećaja. U poslednje vreme, kurkuma je postala popularan dijetetski dodatak koji se promoviše kao pomoć kod artritisa, poremećaja varenja, depresije i alergija.

profimedia0308911047.jpg
Hiljadama godina deo je ajurvedske i tradicionalne kineske medicine Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kurkuma je proučavana u poslednjim decenijama kako bi se razumele njene potencijalne zdravstvene koristi. Jedno istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da kurkuma ima protivupalna, antikancerogena, antidijabetska, antidijarejska, antimikrobna, antivirusna i antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da se neke od ovih osobina zaista povezuju sa zdravstvenim koristima kod ljudi. Na primer, studije na ljudima pokazale su potencijal kurkumina u ublažavanju bolova kod osteoartritisa. Ipak, potrebno je još istraživanja da bi se bolje razumele druge koristi od kurkume, kao i tačna dozvoljena doza za postizanje tih koristi.

Kako uvesti kurkumu u ishranu

Kurkumu možete uvesti u svoju ishranu tako što ćete je koristiti kao začin za razna jela i napitke. Široko je korišćena u indijskoj kuhinji, posebno u karijima, i upravo ona daje jarku žutu boju ovim jelima. Kombinovanje kurkume sa mastima, poput hladno ceđenim uljima, može da poveća apsorpciju kurkumina u probavnom traktu.

shutterstock_2149017897.jpg
Probajte zlatno mleko Foto: Shutterstock

Evo nekoliko načina kako možete dodati kurkumu u obroke:

  • kafa ili čaj
  • zlatno mleko (pomešajte 1-2 kašičice kurkume sa šoljom toplog mleka, crnim biberom, cimetom i medom ili javorovim sirupom i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta)
  • supe i bujoni
  • pečeno povrće
  • jela sa pirinčem
  • variva sa sočivom ili pasuljem

Dijetetski dodaci sa kurkumom

Još jedna opcija su suplementi sa kurkumom. Dok sam začin obično sadrži između 2-9 odsto kurkumina, suplementi mogu da sadrže čak do 95 odsto

Fondacija za artritis preporučuje uzimanje jedne kapsule od 500 mg ekstrakta kurkumina dva puta dnevno kao pomoć u kontroli simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

artritis-shutterstock-2333257397.jpg
Uglavnom se preporučuje kod artritisa Foto: Shutterstock

Kako biste poboljšali apsorpciju kurkumina, tražite suplemente koji sadrže piperin. Crni biber je prirodni piperin koji poboljšava apsorpciju kurkumina. Takođe, korisno je uzimati kurkumin ili suplement sa kurkumom uz obrok koji sadrži masti.

Mere opreza

Kao kod svih siplemenata i dodataka ishrani, obavezno obavestite svog lekara ako uzimate kurkumu ili kurkumin. Takođe, posavetujte se sa lekarom ako imate neko zdravstveno stanje ili uzimate lekove, naročito ako:

  • uzimate lekove za razređivanje krvi
  • planirate operaciju 
  • ste trudni ili dojite
  • imate probleme sa žučnom kesom
  • ste na hemoterapiji

Takođe, osobe sa dijabetesom bi trebalo da budu svesne da kurkuma može da smanji nivo šećera u krvi.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs