Slušaj vest

Potrebno je 

* 1/3 šolje tahinija (susamova pasta)
* 1/3 šolje meda
* kašičica ekstrakta vanile
* 1 jaje
* pola kašičice sode bikarbone
* na vrh kašičice soli
* 1/2 šolje (od 200 ml) bademovog brašna
* 1/2 šolje susama

Priprema

Pomešati bademovo brašno, sodu bikarbonu i so. Mikserom umutiti jaje, tahini pastu, vanilu i med. Kada se smesa lepo umuti pomešati sa suvim delom, pa napraviti testo. Susam sipati u tanjir, kašikom za sladoled vaditi testo, uvaljati svaku lopticu u susam, staviti na pek papir, malo rukom udubiti, pa staviti da se peče na 180 stepeni oko 10 minuta. Keksići su gotovi kada porumene. Idealni su kao užina uz čaj ili limunadu.

Kako da napravite tahini pastu od susama?

Potrebno je

200 gr sirovog susamovog semena, morska so, maslinovo ulje ili ulje od susama

Priprema

Stavite susamovo seme u blender i dobro ga sameljite dok ne dobijete masu nalik pašteti. Dodajte soli po ukusu i dve kašike ulja, pa ga potom još par sekundi meljite u blenderu. Izručite pastu u staklenu teglu i ovako pripremljenu možete čuvati par dana u frižideru.

Susam semenke susama
Susamove semenke su male, ali moćne Foto: Shutterstock

Susam, moćan začin

Susamove semenke su male, ali moćne. Sadrže kombinaciju koja će vam svakodnevnom upotrebom osnažiti organizam i podmladiti ten. Možete ih posipati po salatama, čorbama, koristiti kao namaz ili ulje, a možete i da ih sameljete i tako najlakše ubacujete svuda.

Nutricionista otkriva zašto da uvrstite bundevu u jelovnik ako planirate trudnoću

Pripremila: Violeta Nedeljković