5 prednosti ulja belog luka za zdravlje: Pripremite ga na vrlo jednostavan način
Ulje belog luka je prirodni dodatak koji može da doprinese opštem zdravlju, ali je važno koristiti ga odgovorno i umereno.
Ulje belog luka nastaje destilacijom ili potapanjem čenova ove moćne biljke (Allium sativum) u biljno ulje, najčešće maslinovo. Njegova tajna leži u alicinu, aktivnoj supstanci koja mu daje čitav spektar blagotvornih svojstava.
Napomena: Pre upotrebe bilo koje namirnice u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.
Poboljšava zdravlje srca
Istraživanja sugerišu da ulje belog luka može da doprinese zdravlju kardiovaskularnog sistema. Njegove komponente pomažu u opuštanju krvnih sudova i time olakšavaju protok krvi i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu da dovedu do srčanog ili moždanog udara.
Jača imunitet
Ulje belog luka je bogato antibakterijskim jedinjenjima, uključujući alicin, koja pomažu organizmu u borbi protiv različitih infekcija. Redovna upotreba može da ojača imuni sistem i poveća otpornost na uobičajene bolesti.
Deluje protivupalno
Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, ulje belog luka može da pomogne u smanjenju upala u telu. Ovo je posebno korisno za osobe s hroničnim stanjim poput artritisa, jer može da ublaži bol i ostale tegobe povezane s inflamacijom.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Neka istraživanja ukazuju na to da alicin iz belog luka ima hipoglikemijski efekat, te da može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno korisno za osobe s dijabetesom ili one koje žele da održavaju stabilan nivo glukoze.
Odličan za zdravlje kože
Antimikrobna svojstva ulja belog luka mogu da budu korisna u tretmanu kožnih infekcija i akni. Lokalna primena razblaženog ulja pomaže u smanjenju bakterija na koži i ubrzava proces zarastanja.
Kako se pravi?
Ulje belog luka se može jednostavno napraviti potapanjem iseckanog luka u maslinovo ulje, a postupak izgleda ovako:
Potrebno vam je
3-4 čena belog luka
100 ml maslinovog ili drugog biljnog ulja (hladno ceđenog)
Priprema
Oljuštite čenove belog luka, iseckajte ih sitno ili zgnječite kako biste oslobodili što više aktivnih supstanci. Stavite luk u staklenu bocu ili teglu i prelijte ga s uljem. Dobro zatvorite teglu i ostavite na tamnom i hladnom mestu (ne u frižider) da stoji najmanje 7-10 dana. Tokom tog perioda, beli luk će postepeno otpuštati svoje korisne supstance u ulje. Nakon što je ulje apsorbovalo sve hranljive materije, procedite ga kroz cediljku ili gazu kako biste uklonili luk.
Ulje čuvajte u staklenoj bočici na tamnom mestu. Idealno je koristiti ga u roku od nedelju dana do dve.
Kako ga koristiti?
- U ishrani: Dodajte nekoliko kapi u salate, prelive ili jela kako biste poboljšali ukus i uneli dodatnu dozu zdravlja.
Na koži: Razblaženo ulje koristite za tretman manjih infekcija, iritacija ili upala.
Važne napomene
Iako ima višestrukekoristi, nemojte preterivati. Previše ulja belog luka može da iritira kožu ili izazove probleme sa stomakom. Ako imate neku zdravstvenu tegobu ili koristite lekove, obavezno se posavetujte s lekarom pre nego što počnete da ga koristite.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Pročitaje nešto više o čaju od belog luka koji je koristan je za kontrolu šećera u krvi.
Pogledajte kako da posadite beli luk u saksiji:
U Kini novi talas zaraze povezan s gripom puni bolnice: "I prošle godine je bilo slično"