Slušaj vest

Postoji mnogo mogućih uzroka , uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu…, a sve se dodatno komplikuje u vreme praznika i raskošnih trpeza, naročito ako ste prethodno postili. Osim što ćete kritički morati da ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i namirnice koje će vam pomoći da stomak radi kao sat.

Đumbir

Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim sredstvom za stomačne grčeve. Uzmite nekoliko komada kandiranog korena ili šolju čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

caj-od-djumbira-shutterstock-1705656334.jpg
Đumbir je prvi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba Foto: Shutterstock

Kamilica

Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu dragocenu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Soda i sirće

Ne treba zanemariti efikasnost ni dobre stare kašičice sode bikarbone i čaši vode. Osim što neutrališe želudačnu kiselinu, pomaže kod ublažavanja bolova usled prisustva gasova. Ponekad soda može da proizvede određene količine gasa u želucu, te pojedini stručnjaci savetuju da dodate i nekoliko kapi soka od limuna. Ako, pak, nemate dovoljno kiseline u želucu pokušajte da popijete kašičicu jabukovog sirćeta dodatog u pola čaše vode, naročito posle velikog i bogatog obroka. To će vam pomoći da bolje svarite hranu.

Nana

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Mirođija i kim

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za goste iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

caj sladic shutterstock_1031726902.jpg
čaj od slatkog korena Foto: Shutterstock

Sladić

Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova blagotvorna biljka može da se koristi i za tretiranje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs

Pročitajte i savete nutricioniste kako pravilno preći s posne na mrsnu ishranu