Ako ste danas ipak preterali s hranom: 5 biljaka za bolje varenje i srećniji stomak
Mučnina, gorušica, bol u stomaku, nadimanje… širok je spektar neprijatnih simptoma lošeg varenja, stučno poznatog kao dispepsija.
Postoji mnogo mogućih uzroka , uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, unošenje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu…, a sve se dodatno komplikuje u vreme praznika i raskošnih trpeza, naročito ako ste prethodno postili. Osim što ćete kritički morati da ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i namirnice koje će vam pomoći da stomak radi kao sat.
Đumbir
Privi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine zauzima đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim sredstvom za stomačne grčeve. Uzmite nekoliko komada kandiranog korena ili šolju čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.
Kamilica
Kamilica je takođe od davnina pozanato sredstvo za loše varenje, a ovu dragocenu biljku je najbolje uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.
Nana
Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.
Mirođija i kim
Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za goste iznose posude sa semenjem divlje mirođije.
Sladić
Stari Grci su se, pak, za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova blagotvorna biljka može da se koristi i za tretiranje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.
Pripremila: N.L.
Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs
Pročitajte i savete nutricioniste kako pravilno preći s posne na mrsnu ishranu.
Pukovnik prof. dr Zoran Jović: Koronarna bolest je najčešći problem sa srcem, ne ignorišite ove znake