Slušaj vest


- Da li vaš frižider još uvek čuva ostatke hrane sa prazničnih trpeza? Nema potrebe da ih zadržavate. Ono što bi odmah trebalo da uradimo jeste da se rešimo svih preostalih namirnica i pića koja su ostala nakon praznika. Takođe, vreme je da se polako vratimo starim navikama. Za početak - počnite da uvodite povrće i voće u većinu obroka - savetuje Delgado.

Ona podseća da bi trebalo da obratite pažnju i na veličinu porcija.

- Ne moramo nužno da idemo na dijetu. Ne moramo da eliminišemo svu hranu. Samo treba da obratimo pažnju na veličinu porcija i učestalost konzumiranja tih namirnica. Birajte nemasne proteine, integralne žitarice i sveže proizvode u ishrani, ali i dalje dopuštajte sebi povremene poslastice. U ishrani nema "sve ili ništa". I dalje možemo uživati u ukusnim desertima i slanim napicima. Bitno je koliko često i u kojoj količini ih konzumiramo - dodaje Delgado.

Podesite navike u ishrani uz kontrolu porcija

Pojednostavite kontrolu porcija tako što ćete podeliti tanjir na tri dela. Ovo vam može pomoći da pravite zdravije izbore.

Polovina tanjira: voće i povrće koje nije skrobno 

Četvrtina tanjira: integralne žitarice

Četvrtina tanjira: proteini, kao što su mahunarke, riba ili nemasno meso

Kako sagoreti praznični "šlauf" oko struka? Nutricionista otkriva 5 iznenađujućih saveta

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Newsnetwork.mayoclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs

Konzumiranje zasitnih i antioksidativnih smutija, ujutru, na prazan stomak, pomaže u detoksikaciji organizma.  Foto: Profimedia, Shutterstock