5 zdravih semenki koje bi trebalo uvrstiti u ishranu: Odličan su izbor za lagan doručak jer čuvaju srce, balansiraju hormone, odlažu starenje
Semenke su odličan izbor za zdrav i lagan doručak. Nutricionisti širom sveta savetuju da budu obavezan deo ishrane. Otkrivamo vam 5 najzdravijih semenki koje bi trebalo da uključite u ishranu već danas. Čuvaju srce, uravnotežuju hormone, odlažu starenje...
Uživanje u nekoliko porcija semenki dnevno je odličan način da poboljšate kvalitet vaše celokupne ishrane. I ne samo to, već je u njima lako uživati, a postoji niz različitih recepata za pečenje semenki bundeve, kako jesti čija semenke ili semenke lana, susama i suncokreta.
Čija semenke
Čija semenke su poznate kao supernamirnica, jer se u samo dve kašike čia semenki nalazi gotovo 10 g biljnih vlakana. Ako ih sameljete u blenderu, dobićete savršen hrskav posip za jogurt, voćne salate ili jela od povrća.
Antioksidansi i peptidi koji se nalaze u čija semenkama mogu delovati kao prirodni ACE inhibitor (uobičajena klasa lekova za snižavanje krvnog pritiska) da snize krvni pritisak i unaprede zdravlje srca. To je samo po sebi prednost, ali jedenje čija semenki dok uzimate antihipertenzivne lekove može da snizi vaš krvni pritisak više nego što se očekivalo.
Semenke bundeve
Odličan su izvor vitamina E, cinka i mangana. Semenke bundeve sadrže i retke antioksidanse. Jedna kašika semenki budeve sadrži 4,7 mg zdravih masti (mononezasićenih masti koje smanjuju loš i povećavaju dobar holesterol). Semenke budeve jačaju imunutet i regulišu nivo insulina.
Semenke lana
Niskokalorične semenke lana bogate su proteinima, vlaknima, alfa linolenskom kiselinom (ALA), omega 3 masnim kiselinama. Bore se protiv slobodnih radikala, poboljšavaju probavu i kardiovaskularno zdravlje.
Semenke susama
Bogate su kalcijumom, magnezijumom i bakrom. Povećavaju nivo vitamina E u telu, poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet. Studije su pokazale da semenke susama mogu da smanje rizik od multiple skleroze.
Semenke suncokreta
Semenke suncokreta sadrže dobre masti, odnosno mononezasićene i polinezasićene masti. Bogate su vitaminom E, te su dobre za kosti jer su dobar izvor kalcijuma.
Jedna naučna studija je pokazala da grickanje semenki suncokreta i drugih semenki pet ili više puta nedeljno dovodi do nižih nivoa upale, što takođe smanjuje faktore rizika za nekoliko hroničnih bolesti.
Ko ne bi trebalo da jede semenke?
Međutim, ukoliko imate alergiju ili imate bilo kakve neželjene neželjene efekte nakon jedenja određenih semenki, prekinite upotrebu i razgovarajte sa svojim lekarom. Simptomi alergije na hranu kao što su koprivnjača, svrab ili osip često mogu ukazivati na ozbiljan problem.
Evo kako čija semenke pomažu kod gastritisa: 7 jednostavnih načina da izbegnete ovaj problem
Šta prvo da uradite kad iskrenete nogu dok ne stignete kod lekara? Ortoped otkriva 5 najvažnijih koraka