Mediteranska dijeta za dugovečnost: Nova studija pokazuje da smanjuje rizik od rane smrti kod žena za 23%
Žene koje pažljivo prate mediteransku ishranu imaju znatno manje šanse da umru prerano od žena koje to ne čine, pokazuje nova studija.
Istraživači su ispitali medicinske podatke i informacije o ishrani prikupljene tokom oko 25 godina od više od 22.000 žena, počevši od prosečne starosti od 56 godina. Tokom perioda istraživanja, umrlo je ukupno 3.879 ljudi.
Žene koje su se najviše pridržavale mediteranskog stila ishrane imale su 23 procenta manje šanse da umru od bilo kog uzroka tokom perioda studije od žena koje su retko, ako su ikada jele na ovaj način, prema rezultatima studije objavljene danas u "JAMA Netvork Open".
Žene koje su manje striktno pratile ovu dijetu imale su 16 % manje šanse da umru tokom praćenja - od učesnika koji su samo povremeno jeli na ovaj način.
Pored toga, žene koje su najviše pratile mediteransku ishranu imale su 17 posto manje šanse da umru od uzroka povezanih sa srčanim oboljenjima i 20 posto manje šanse da umru od raka tokom perioda istraživanja.
- Ova studija pruža dodatne dokaze koji podržavaju zdravstvene prednosti mediteranske ishrane u smanjenju smrtnosti - kaže Frank Hu, MD, PhD, profesor i predsednik odeljenja za ishranu na "Harvard TH Chan" školi javnog zdravlja u Bostonu.
Ishrana bogata zdravom hranom promoviše dugovečnost
- Mediteranska ishrana može da obezbedi dugovečnost zbog zdravstvenih prednosti hrane na kojoj se naglašava, poput voća, povrća, orašastih plodova, celih žitarica, pasulja, ribe i morskih plodova, i zdravih masti poput maslinovog ulja – ali i zbog stvari koje obeshrabruje ljude od konzumiranja, poput slatkih pića i crvenog ili prerađenog mesa - kaže dr Hu, koji nije bio uključen u novu studiju.
Da bi procenili koliko često su učesnici jeli na ovaj način, istraživači su ocenili pridržavanje mediteranske dijete na skali od 9 tačaka, pri čemu 0 označava da učesnik nikada nije jeo na ovaj način, a 9 da je uvek jeo na ovaj način. Zatim su grupisali učesnike u tri kategorije od najniže privrženosti do najviše.
Čak i niži rezultati su imali koristi za dugovečnost, pokazuju rezultati studije. Svako povećanje rezultata u ishrani za jedan poen smanjilo je rizik od prevremenog umiranja tokom praćenja za otprilike 5 do 6 procenata.
Male promene u ishrani su važne za dugovečnost
- Što ste više posvećeni mediteranskoj ishrani, to je više koristi. Ali čak i male promene u velikoj meri utiču na zdravlje - kaže vodeći autor studije dr Shafkat Ahmad, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu Upsala u Švedskoj i pridruženi istraživač na Brigam i ženskoj bolnici i na Harvardskoj medicinskoj školi u Bostonu.
Za ljude koji nisu upoznati sa mediteranskom ishranom — ili im je prijatno da potpuno preurede svoje uobičajene načine kuvanja — dr Ahmad predlaže da počnu sa jednostavnim promenama kao što je pokušaj da jednostavno dobijete više povrća na tanjiru.
- Ako nemate vremena da napravite salatu - jedite sirovo povrće.
5 vrsta zelenog lisnatog povrća koje se može jesti sirovo: Čuva imunitet i zdravlje srca
- Da bismo prešli sa tipične zapadnjačke ishrane, mogu se napraviti male i postepene promene. Na primer, zamena nezdravih masti poput putera i tropskih ulja maslinovim uljem. Zamenite crveno i prerađeno meso biljnim proteinima poput mahunarki i orašastih plodova, kao i ribom. Zamenite rafinisane žitarice celim zrnom - navodi Hu.
Dobra vest je da je moguće prilagoditi mnoge vrste kuhinja da prate razne aspekte mediteranske dijete.
- Mediteranska dijeta nije strog režim ishrane. Nudi fleksibilnost za uključivanje zdravih komponenti prilagođenih kulturnim i prehrambenim preferencijama i zdravstvenim uslovima pojedinaca - kaže Hu.
Izvor: Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs
Pročitajte ispovest doktora od 78 godina koji tvrdi da se podmladio za 20 godina:Tajna je u samo nekoliko principa ishrane
Domaći sirup protiv kašlja: Ima 5 sastojaka, lako se sprema, a veoma je efikasan