Slušaj vest

Nadutost može da bude posledica neravnoteže crevne flore, intolerancija na određene namirnice, stresa ili čak hormonalnog disbalansa. Iako jedete zdravo, kombinacija hrane, način pripreme ili njenog unošenja mogu da izazvovu fermentaciju u crevima i gasove, kaže na svom Instagram nalogu nutricionista Nataša Aleksić i navodi najčešće razloge za ovaj paradoks.

  • Prebrzo jedenje:Žvakanje hrane je prvi korak u procesu varenja, i ako jedemo prebrzo, žvaćemo manje, što otežava varenje, ali i često gutamo vazduh, što doprinosi nadutosti
  • Loše kombinacije namirnica: Pojedine namirnice se loše kombinuju dobro u probavnom sistemu. Na primer, neki proteini i skrob mogu da izazovu fermentaciju u crevima
  • Pogrešan način pripreme hrane: Način pripreme takođe igra veliku ulogu - pržena ili teška jela mogu da budu teža za varenje u poređenju sa lakšim, kuvanima ili barenim obrocima
  • Nedostatak enzima za varenje:Enzimi su ključni za razgradnju hrane. Ako ih nema dovoljno, nesvarena hrana može da izazove probleme poput nadutosti
  • Previše vlakana odjednom:Vlakna su izuzetno važna za zdravlje, ali unos previše vlakana u jednom obroku može da preoptereti probavni sistem

Rešenja koja mogu da pomognu

Ako se suočavate sa ovim problemom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja koja mogu da vam pomognu. Prvo, obratite pažnju na brzinu jedenja - jedite polako, žvaćite svaki zalogaj i dajte svom probavnom sistemu dovoljno vremena da procesuira hranu.

riba shutterstock_1737923315.jpg
Meso kombinujte s povrćem Foto: Shutterstock

- Takođe, eksperimentišite sa kombinacijama namirnica. Na primer, izbegavajte kombinovanje velikih količina proteina i ugljenih hidrata u istom obroku. Pronađite kombinacije koje vama odgovaraju - predlaže nutricionista.

Pripremite hranu na način koji olakšava varenje, poput kuvanja na pari ili pečenja umesto prženja. Uvođenjem ovih malih promena možete da smanjiti nadutost i poboljša varenje, navodi.

- Na kraju, obratite pažnju na količinu vlakana - uvedite ih postepeno i obavezno pijte dovoljno tečnosti, jer vlakna potrebnu vlagu uzimaju iz organizma - poručuje Nataša Aleksić.