Slušaj vest

Mokraćna kiselina je otpadni produkt koji nastaje razgradnjom purina, prisutnih u određenim namirnicama i pićima, poput crvenog mesa, morskih plodova i alkohola. Normalno, bubrezi filtriraju mokraćnu kiselinu i izbacuju je iz organizma putem urina.

Zašto dolazi do povišenog nivoa mokraćne kiseline?

Do povećanja mokraćne kiseline dolazi kada je telo proizvodi previše ili je ne izlučuje u dovoljnoj meri. To može da bjude posledica ishrane bogate namirnicama koje sadrže purine, gojaznosti, dehidratacije ili problema sa bubrezima. Određeni lekovi takođe mogu da ometaju njeno izlučivanje. Osim toga, stanja poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa mogu da doprinesu njenom povećanju.

Kada nivo mokraćne kiseline postane previsok, dolazi do gihta, bolnog stanja u kojem se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima, izazivajući upalu i nelagodnost. Međutim, pravilnim izborom namirnica može se smanjiti rizik od ovih problema.

Kafa

Kafa nije samo omiljeni jutarnji napitak, već i jedna od namirnica koja može da pomogne u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Prema istraživanju objavljenom u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, osobe koje redovno piju kafu imaju manji rizik od gihta. Antioksidansi i druge korisne supstance iz kafe pomažu u snižavanju nivoa mokraćne kiseline, a umereno pijenje kafe bez ili s malo mleka može da doprinese očuvanju zdravlja bubrega i zglobova.

magnezijum shutterstock_1545816482.jpg
magnezijum ćete naći u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, semenkama i integralnim žitaricama Foto: Shutterstock

Namirnice bogate magnezijumom

Magnezijum je važan mineral koji pomaže u smanjenju upala i održavanju zdravlja organizma. Hrana bogata ovim mineralom, poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, semenki i integralnih žitarica, može da doprinese regulaciji mokraćne kiseline. Dodavanjem spanaća u smuti ili orašastih plodova u ovsenu kašu za doručak možete da smanji rizik od nastanka gihta. Takođe, magnezijum pomaže telu da efikasnije izlučuje mokraćnu kiselinu, čime se smanjuje mogućnost problema sa zglobovima.

Banane

Banane su odličan izbor za doručak jer sadrže malo purina, što pomaže u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, kalijum iz banana može da pomogne u održavanju ravnoteže kiselina u organizmu i spreči nakupljanje mokraćne kiseline. Osim toga, banana je lagan i zdrav obrok koji doprinosi regulaciji telesne težine. 

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i može da bude posebno koristan za osobe koje pate od gihta. Iako ne deluje direktno na snižavanje mokraćne kiseline, pomaže u ublažavanju bola i upale izazvane gihtom. Dodavanje svežeg đumbira u smuti ili čaj može da olakša tegobe i smanji učestalost napada gihta.

shutterstock_2262844321.jpg
Đumbir se može pohvaliti protivupalnim svojstvima Foto: Shutterstock

Trešnje

Trešnje su posebno korisne za osobe sklone gihtu. Istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis and Rheumatology pokazalo je da ljudi koji redovno jedu trešnje imaju manji rizik od napada gihta. Trešnje su bogate antioksidansima i antocijaninima, koji pomažu u smanjenju upala i sprečavaju stvaranje kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Dodajte ih u ovsenu kašu, smuti ili jedite kao užinu, naravno, kad su u sezoni. 

Celer

Celer je osvežavajuće povrće koje hidrira organizam i pozitivno utiče na zdravlje bubrega. Sadrži jedinjenja koja pomažu u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i ima antiinflamatorna svojstva, što može da ublaži otok i nelagodnost tokom napada gihta. Možete ga dodati u salatu, piti sok od celera ili koristiti kao sastojak u jelima.

Jabuke

Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu u apsorpciji viška mokraćne kiseline i njenom izlučivanju iz organizma. Osim toga, sadrže jabučnu kiselinu, koja pomaže u neutralizaciji efekata mokraćne kiseline. Istraživanje objavljeno u Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da jabuke mogu da doprinesu smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Možete ih jesti kao užinu, dodati u smuti ili kombinovati sa jogurtom za zdrav doručak.

jabuke salata shutterstock_2347077865.jpg
Jabuke pomažu u apsorpciji viška mokraćne kiseline i njenom izlučivanju Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji smanjuju upale i nivoa mokraćne kiseline. Redovno ispijanje zelenog čaja može da bude korisno za osobe koje žele da prevenirajui giht i probleme s bubrezima. Polifenoli i katehini prisutni u zelenom čaju pomažu u sprečavanju stvaranja kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Čaj od hibiskusa

Čaj od osušenih cvetova hibiskusa takođe pomaže u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Bogat je polifenolima koji imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Istraživanje objavljeno u Journal of Functional Foods pokazalo je da ovaj cvet može da doprinese smanjenju mokraćne kiseline, čime se smanjuje rizik od gihta. Čaj takođe pomaže u održavanju zdravlja bubrega i smanjenju upala.

Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće redukuje mokraćnu kiselinu tako što alkalizuje urin i podstiče njeno izlučivanje. Istraživanja pokazuju da kiselo-alkalna ravnoteža urina igra važnu ulogu u izbacivanju mokraćne kiseline. Dodavanje kašičice jabukovog sirćeta u toplu vodu svako jutro može da doprinese prevenciji gihta i poboljšanju zdravlja bubrega.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Pročitajte i kojih 10 bolesti izazivaju povišene nivoe mokraćne kiseline.