Slušaj vest

Recept za tortilje od karfiola i spanaća

Za 4 osobe
Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebno je

* 1 karfiol srednje veličine (kao zamena može i brokoli) 
* 1 veza spanaća ili blitve
* 1 jaje
* so
* biber


Za nadev:
* zelena salata ili matovilac
* kolutići krastavca
* kolutići crvene paprike
* malo pilećih prsa


Priprema

Karfiol i brokoli podelite na cvetiće, a potom ga iseckaje na manje komade. Spanać iseckajte na
tračice i pomešajte s karfiolom/brokolijem. Sve posolite i pobiberite po ukusu, a jaje blago ulupajte viljuškom i sjedinite s povrćem.

Odgovarajući pleh obložite papirom za pečenje, pa kašikom vadite smesu i rastanjite je u veće krugove. Mogu da budu i malo deblji, jer će posle pečenja splasnuti.

Tortilje pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200°C oko 15-20 minuta, tek toliko da ivice blago zarumene. Za to vreme pripremiti nadev.

Zelenu salatu i matovilac operite i isecite na trakice, pileća prsa na kockice, a krastavac i papriku na tanke kolutiće. Na svaku tortiljicu stavite nadev, pa ih preklopite napola kao takose.

Matilovac ima pomalo orašast ukus koji podseća na lešnik. Ono što se preporučuje jeste da ne treba previše soliti, kiseliti, niti staviti previše ulja na listove matovilca, već pustiti prirodni svež ukus da dođe do izražaja.

Karfiol

Ovo zdravo povrće je baš kao i kupus siromašno mastima i ugljenim hidratima, ali sadrži dosta biljnih vlakana vode i pomenute vitamine što sve navodi na zaključak da je karfiol veoma hranjivo povrće. I karfiol sadrži mnoge fitohemikalije koje su blagotvorne za naše zdravlje.

669705-karfiol-edit.jpg
Karfiol je bogat vlaknima Foto: Shutterstock

Spanać 

Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma.