Da li ste čuli za vitamin U? Ključan je za ublažavanje stomačnih tegoba, a prisutan je u nekim vrstama povrća
Osim što je dodatak ishrani, vitamin U se nalazi u pojedinim uobičajenim sortama povrća.
Vitamin U nije pravi vitamin u klasičnom smislu, već je zapravo jedinjenje poznato kao S-metilmetionin. Prvi put je otkriven u kupusu 1950-ih, a naziv "vitamin U" potiče od engleske reči ulcer (čir), jer se smatralo da pomaže u lečenju čireva na želucu.
Gde se nalazi vitamin U?
Najviše ga ima u svežem povrću, posebno u:
- kupusu (naročito svežem soku), kao i kiselom kupusu
- kelju
- brokoliju
- prokelju
- šparglama
Naći ćeta ga i u spanaću, peršunu, blitvi, crnom i belom luku, paprikama, avokadu. Prisutan u hrskavim delovima povrća, poput kore, korena i stabljike
Koje su koristi vitamina U?
Iako nije esencijalan vitamin, vitamin U ima nekoliko potencijalnih koristi:
- Podržava zdravlje želuca i creva - Može da pomogne u zaštiti sluzokože želuca i ubrzanju zarastanja čireva
- Detoksikacija - Učestvuje u detoksikaciji jetre i može da pomogne u eliminaciji toksina
- Zdravlje kože - Koristi se u nekim kozmetičkim proizvodima zbog svojih potencijalnih antiinflamatornih svojstava
Da li postoje simptomi nedostatka?
Ne postoji zvanično priznata dijagnoza nedostatka vitamina U, jer nije reč o pravom vitaminu, već derivatu aminokiseline metionina (S-metilmetionin). Za razliku od esencijalnih vitamina poput vitamina C ili B12, telu nije potreban vitamin U za osnovne funkcije, niti postoje zvanični preporučeni dnevni unosi.
Međutim, neki istraživači su sugerisali da nizak unos povrća bogatog ovim jedinjenjem (posebno kupusa) može da bude povezan sa povećanim rizikom od problema sa želucem, kao što su gastritis i čirevi.
Kako se koristi?
Najbolji način za unos vitamina U je unošenje svežeg povrća, posebno soka od kupusa. Takođe se može naći u obliku suplemenata, ali njihova efikasnost nije dovoljno istražena.
Ako imate česte stomačne tegobe, naravno, najbolji pristup je da se posavetujete s lekarom, a više povrća na meniju poput kupusa, brokolija i kelja može da bude korisno za zdravlje digestivnog trakta.
Godine ostavljaju trag i na očima: 5 najčešćih promena i kako da sačuvate dobar vid što duže