Slušaj vest

Divan ukus koji ovom smutiju daje komorač ili slatki kopar, srodnik celera, peršuna i korijandera, odlično se slaže sa slatkim crnim ili crvenim grožđem.Crveni kupus deluje antibakterijski i napitku daje kraljevsku ljubičastu boju. Razlika između crvenog i običnog kupusa je što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E.

Za pripremu smutija koji će smanjiti kiselost u telu, odnosno delovati alkalno, najvažnije je da je voće i povrće zrelo. Upotrebljavate li organski uzgajano voće i povrće (što bi bilo najbolje) ne morate ga guliti, naročito ako je mlado i meko.

Recept za „ljubičasti raj“

Potrebno je

* ¼ malog crvenog kupusa

* 1 mali komorač

* 200 g crnog ili crvenog grožđa

* 1 limun

Priprema

Crvenom kupusu odrežite beli koren i zatim ga, poprečno na listove, izrežite na krupnije komade. Stavite ih u sokovnik. Komorač izrežite na četvrtine, dodajte ga soku od kupusa, pa potom dodajte i grožđe. Na kraju dodajte onoliko limunovog soka koliko vam prija. Dobro promešajte i ulijte u čašu.

salata-od-crvenog-kupusa-shutterstock-2121742205.jpg
Vitamin A, kojim obiluje crveni kupus, snažno štiti vid i zdravlje očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije Foto: Shutterstock

Da se podsetimo…

* Ne preporučuje se da smuti od sirovih sastojaka pijete uveče jer telo neće imati dovoljno vremena da ih svari. Sirova hrana strogo je rezervisana za dan.

* Ovaj sok jako je dobar i za želudac i probavni sistem, čisti bubrege i ceo organizam, snižava krvni pritisak i ima antikancerogeno dejstvo.

* Vitamin A, kojim obiluje crveni kupus, snažno štiti vid i zdravlje očiju i smanjuje rizik od makularne degeneracije. Ovaj vitamin takođe doprinosi zdravlju zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa čuva gustinu kostiju. Crveni kupus takođe ublažava artritis i bolove u kostima i zglobovima.

Sok od cvekle i nara za zdravlje srca: Sprema se za tili čas, ukusan je i zdrav

Izvor: Zdravaiprava