3 smutija za dobru probavu i oštar um: Odlični su kao prvi jutarnji obrok
Smutiji su odličan način da započnete dan i povećate energiju, a slatkoću im daju prirodni izvori, poput voća. Ako imate problema sa varenjem, koncentracijom, ili su vam dosadili jednolični ukusi, ovi smutiji mogu biti pravo osveženje.
Dijetetičar i nutricionista Makenzi Berdžes kreirala je smuti koji svoju slatkoću duguje zrelim bananama, borovnicama i urmama, a obilje biljnih hranljivih materija potiče od kelja koji je „prekriven“ ukusom kakao praha. Berdžes preporučuje ovu kombinaciju kao jutarnji obrok.
Jutarnji obrok: Smuti od kelja i čokolade
Pomešajte:
- pola šolje grubo seckanih listova kelja (ili spanaća)
- pola šolje smrznutih i isečenih zrelih banana
- 1/4 šolje smrznutih borovnica
- 1/4 šolje jogurta po izboru
- 2 urme bez koštica
- 2 kašičice nezaslađenog kakao praha
- 2 kašičice crne čokolade ili pahuljica
- 1 šolja mleka po vašem izboru
Priprema
Stavite u blender sve sastojke, izmiksujte i sipajte u čašu. Ukrasite sa još malo kakaa i čokolade
Za dobru probavu: Smuti sa suvim šljivama i ovsenim mlekom
Dijetetičarka i nutricionista Ejmi Gorin dodaje suve šljive u smuti iz nekoliko razloga. One pružaju prirodnu slatkoću, pa nije potrebno dodatno zaslađivanje, a takođe pomažu u regulisanju varenja i sprečavanju gubitka koštane mase.
Potrebno je:
- 2 suve šljive
- pola šolje ovsenog mleka
- pola šolje nezaslađenih smrznutih trešanja bez koštica
- pola banane
- pola šolje jogurta
- pola kašičice putera od indijskog oraha
- 1 kašičica nezaslađenog kakao praha
Priprema
Stavite u blender sve sastojke, izmiksujte i sipajte u čašu.
Za dobar um: Smuti sa borovnicama i bademom
Ovaj smuti, koji je osmislio dr Deb Kenedij, nutricionista, poboljšava zdravlje tela i uma. U smutiju se nalaze namirnice koje su odlične za mozak, poput repe i zelenog lisnatog povrća, koje je u zimskim mesecima najsočnije i najslađe.
Potrebno je:
Priprema
Stavite u blender sve sastojke, izmiksujte i sipajte u čašu. Dodati voće po izboru.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Sa keljom i čokoladom
Kakve veze boja jezika ima sa zdravljem srca? Kardiolog otkriva kada tačno zna da pacijent ima srčane probleme