Slušaj vest

Od sočiva možete da spremate razna jela, a ova čorba je naročito ukusna. Lovorov list, limun i različiti začini je čine posebnom, preporučuje na svom blogu Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista.

Recept za čorbu od sočiva

Potrebno vam je

  • 2 kašike maslinovog ulja
    glavica crnog luka, sitno seckana
    2 čena belog luka, izgnječena
    1 ¼ šolje šargarepe, sitno seckane
    1 ¼ šolje celera u štapu, sitno seckana
    2 šolje sočiva
    1 konzerva paradajz pelata
    6 šolja bujona od povrća
    ½ kašičice mlevenog kima
    ½ kašičice mlevenog korijandera
    1 ½ kašičica mlevene paprike
    2 sušena lovorova lista
    limun (kora i sok)
    ¼ kašičice soli
    ¼ kašičice bibera
zacini-shutterstock-2293589681.jpg
Različiti začini ovu čorbu čine posebnom Foto: Shutterstock

Priprema

Zagrejte ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te ih dinstajte oko dva minuta. Dodajte celer i šargarepu, te dinstajte još oko 5-7 minuta, odnosno dok ne povrće ne omekša. Dodajte sve preostale sastojke osim limuna i soli, te promešajte. Pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva. Uklonite penu sa površine. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još 35-40 minuta, odnosno dok sočivo ne omekša. Izvadite lovorov list. Sklonite šerpu sa šporeta, te čorbu začinte solju, sokom i korom od limuna, te ukrasite peršunovim lišćem. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Muče vas gasovi u stomaku? Nutricionista otkriva 5 najčešćih razloga i kako da ih se rešite.