Čorba od sočiva za celu porodicu: Nutricionista otkriva recept za zdrav ručak
Sočivo je izuzetno zdravo, pa ga zato uključite u ishranu, naročito tokom zime, jer greje organizam.
Od sočiva možete da spremate razna jela, a ova čorba je naročito ukusna. Lovorov list, limun i različiti začini je čine posebnom, preporučuje na svom blogu Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista.
Recept za čorbu od sočiva
Potrebno vam je
- 2 kašike maslinovog ulja
glavica crnog luka, sitno seckana
2 čena belog luka, izgnječena
1 ¼ šolje šargarepe, sitno seckane
1 ¼ šolje celera u štapu, sitno seckana
2 šolje sočiva
1 konzerva paradajz pelata
6 šolja bujona od povrća
½ kašičice mlevenog kima
½ kašičice mlevenog korijandera
1 ½ kašičica mlevene paprike
2 sušena lovorova lista
limun (kora i sok)
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
Priprema
Zagrejte ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te ih dinstajte oko dva minuta. Dodajte celer i šargarepu, te dinstajte još oko 5-7 minuta, odnosno dok ne povrće ne omekša. Dodajte sve preostale sastojke osim limuna i soli, te promešajte. Pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva. Uklonite penu sa površine. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još 35-40 minuta, odnosno dok sočivo ne omekša. Izvadite lovorov list. Sklonite šerpu sa šporeta, te čorbu začinte solju, sokom i korom od limuna, te ukrasite peršunovim lišćem. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Muče vas gasovi u stomaku? Nutricionista otkriva 5 najčešćih razloga i kako da ih se rešite.
Zbog čega je važan vitamin B2 poznat i kao riboflavin? Nutricionista otkriva simptome nedostatka i kako da ga nadoknadite