Dajte prednost svežoj pomorandži, a ređe birajte sok: Nutricionista otkriva zašto je to važno
Da li je zdravije jesti celu, svežu pomorandžu ili piti ceđeni sok od ove voćkice, otkriva Marija Stajić, diplomirani dijetetičar - nutricionista.
- Ukoliko ste ljubitelj ceđenog soka vreme je da vam otkrijem jednu tajnu. Sok od pomorandže ima više šećera, manje vlakana, i ometa varenje ako se kombinuje sa nekom hranom. Zato je poželjno da osobe koje imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju i problem sa varenjem - izbegavaju ceđeni sok od pomorandže. Moj je savet da ako se opredelite za pomorandžu, koja je odličan izvor C vitamina i odlična namirnica kod začeća, da je kombinujete sa šakom orašastih plodova, i budite sigurni da ste nahranili vašu plodnost - kaže Marija Stajić, koja se pored ostalog bavi ishranom koja utiče na reproduktivno zdravlje.
Evo u čemu su razlike u soku i celoj voćkici
Sveža pomorandža sadrži:
* 62 kcal
* 3 g vlakna
Ceđeni sok od pomorandže
* 130 kcal
* 0,5 g vlakna
Pomorandže su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna srednja pomorandža, može da bude dovoljna dnevna doza za unos vitamina C.
Zdravstvene prednosti pomorandže:
* jačaju imunitet
* pomažu u snižavanju krvnog pritiska
* utiču na snižavanje holesterola
* održavaju zdravlje creva
7 namirnica koje su štetne za bubrege: Evo kada može doći i do otkazivanja ovog vitalnog organa
Kako da na zdrav način postignete kalorijski deficit? Nutricionista otkriva sve što je važno za gubljenje kilogama