Slušaj vest

- Ukoliko ste ljubitelj ceđenog soka vreme je da vam otkrijem jednu tajnu. Sok od pomorandže ima više šećera, manje vlakana, i ometa varenje ako se kombinuje sa nekom hranom. Zato je poželjno da osobe koje imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju i problem sa varenjem - izbegavaju ceđeni sok od pomorandže. Moj je savet da ako se opredelite za pomorandžu, koja je odličan izvor C vitamina i odlična namirnica kod začeća, da je kombinujete sa šakom orašastih plodova, i budite sigurni da ste nahranili vašu plodnost  - kaže Marija Stajić, koja se pored ostalog bavi ishranom koja utiče na reproduktivno zdravlje.  

Evo u čemu su razlike u soku i celoj voćkici

Sveža pomorandža sadrži:

* 62 kcal
* 3 g vlakna

Ceđeni sok od pomorandže

* 130 kcal
* 0,5 g vlakna

Pomorandže su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna srednja pomorandža, može da bude dovoljna dnevna doza za unos vitamina C.

narandza-dijeta-shutterstock-367016486.jpg
Pomorandže su riznica hranljivih i zaštitnih biljnih jedinjenja, uključujući vitamine, minerale i antioksidante. Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti pomorandže: 

* jačaju imunitet

* pomažu u snižavanju krvnog pritiska

* utiču na snižavanje holesterola

* održavaju zdravlje creva

* pozitivno deluju na vid

7 namirnica koje su štetne za bubrege: Evo kada može doći i do otkazivanja ovog vitalnog organa