Slušaj vest

Iako postoji mnogo namirnica koje mogu da poboljšaju zdravlje creva, možda niste razmišljali o tome da baš povrće može da  bude jedno od najboljih rešenja za ovaj problem. Puno vlakana, vitamina i minerala, povrće pomaže da stolica omekša i podstiče redovno pražnjenje creva, što doprinosi boljem varenju. Sledi 10 vrsta koje pomažu kod zatvora.

Brokoli

Brokoli je jedno od najboljih povrća za regulisanje probave. Bogat je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koja povećavaju zapreminu stolice i ubrzavaju varenje. Takođe, sadrži antioksidante i jedinjenja koja pozitivno utiču na prirodne procese detoksikacije u organizmu. Redovno unošenje brokolija može da pomogne u ublažavanju zatvora i poboljšanju zdravlja creva. Možete ga kuvati na pari, peći ili dodati u razna jela.

Prokelj

Prokelj je odličan izvor vlakana, koja su neophodna za zdravu probavu. Ove male zelene loptice bogate su antioksidantima i sadrže jedinjenja koja smanjuju upale u digestivnom traktu. Vlakna povećavaju zapreminu stolice i olakšavaju pražnjenje creva.

salata shutterstock_1554495998.jpg
Od bebi spanaća napravite salatu Foto: Shutterstock

Spanać

Zeleno lisnato povrće poput spanaća bogato je magnezijumom, mineralom koji pomaže u regulisanju rada mišića u digestivnom traktu, što olakšava varenje. Takođe, spanać sadrži dosta vlakana, koja povećavaju zapreminu stolice i podstiču redovno pražnjenje creva.

Krastavac

Krastavac su jedno od najboljih povrća protiv zatvora zbog visokog sadržaja vode, koja omekšava stolicu i olakšava njeno izbacivanje. Takođe, pomaže u održavanju hidratacije i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Možete ga dodati u salate ili jesti kao osvežavajuću užinu uz tahini sos.

Batat (slatki krompir)

Slatki krompir sadrži puno vlakana, naročito u kori, što pomaže omekšavanju stolice i podstiče redovno pražnjenje creva. Osim toga, bogat je vitaminima A i C, koji jačaju imunitet i doprinose opštem zdravlju. Možete ga peći, kuvati ili pripremiti kao pire

batat.jpg
Batat je ukusom sličniji bundevi Foto: Shutterstock

Grašak

Grašak je odličan izbor ako želite da povećate unos vlakana. Jedna šolja kuvanog graška sadrži oko devet grama dijetetskih vlakana, što je skoro trećina dnevne preporučene količine. Vlakna dodaju zapreminu stolici i podstiču redovnu probavu. Osim toga, grašak je bogat proteinima, vitaminima i mineralima, što doprinosi celokupnom zdravlju.

Tikvice

Tikvice su niskokalorično povrće sa visokim sadržajem vode i vlakana, što poboljšava varenje i smanjuje rizik od problema s crevima. Takođe, sadrži vitamine C i kalijum, koji jačaju imunitet i poboljšavaju zdravlje očiju.

Šargarepa

Šargarepa je bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, što je čini odličnim izborom za regulisanje probave. Pomaže u pokretanju (peristatici) creva i omekšavanju stolice, dok visok sadržaj vode dodatno olakšava pražnjenje. Osim toga, sadrži mnoštvo vitamina, minerala i antioksidanata. Možete je jesti svežu, dodati u salate ili kuvati u supama i varivima.

smuti shutterstock_498573559.jpg
Počnite jutro smutijem od šargarepe Foto: Shutterstock

Artičoka

Iako retko zastupljena kod nas, artičoka je odličan izvor vlakana, a posebno inulina - vrsteprebiotičkog vlakna koje hrani dobre bakterije u crevima i poboljšava probavu. Osim toga, bogata je antioksidantima, vitaminima i mineralima. Možete je kuvati na pari ili dodati u salate i razna jela.

Karfiol

Karfiol sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, što pomaže regulaciji probave i povećava zapreminu stolice. Osim toga, bogat je antioksidantima i vitaminom C, koji jačaju imunitet i mogu da smanje upale u digestivnom traktu. Karfiol je takođe dobar izvor folata, koji je važan za opšte zdravlje.

Dodatni saveti za bolju probavu

Osim unošenja povrća bogatog vlaknima, evo još nekoliko korisnih saveta:

  • Pijte dovoljno tečnosti - voda pomaže da stolica ostane mekana i sprečava dehidrataciju, koja može da pogorša zatvor
    Unosite više vlakana - voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke mogu da pomognu u regulisanju probave
    Dodajte probiotike u ishranu - jogurt, kefir i fermentisana hrana doprinose ravnoteži crevne flore i olakšavaju varenje
    Prirodni laksativi mogu da pomognu - laneno seme i kompot od suvih šljiva pomažu u omekšavanju stolice
    Nemojte odlagati odlazak u toalet - zadržavanje stolice može samo da pogorša problem

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Da li vas često muči zatvor? 5 promena u ishrani koje će učiniti da vam stomak radi kao sat