Slušaj vest

Kako se zima bliži kraju, telo prirodno traži tople obroke koji greju i pružaju osećaj sitosti. Ovaj bogati, kremasti potaž od šargarepe pravi je izbor za hladne dane - jednostavan za pripremu, pun hranljivih sastojaka i savršeno balansiranog ukusa. Tajna njegove glatke teksture krije se u dodatku putera od kikirikija, koji mu daje laganu orašastu notu, kaže sertifikovani health coach i nutricionista Tatjana Popović

Potaž od šargarepe sa kikiriki puterom

Potrebno vam je (za 4 porcije) 

  • 8-10 šargarepa, seckanih na manje komade
    luk, seckan na manje komade
    3 čena belog luka, izgnječena
    1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
    ½ kašike maslinovog ulja
    1 ½ šolja bujona od povrća
    4 kašike putera od kikirikija
    kašika crvene kari paste
    so (po ukusu)
kikiriki puter shutterstock_1616457493.jpg
Posebnu notu daje kikiriki puter Foto: Shutterstock

Za serviranje

  • sitno seckano peršunovo lišće
    kikiriki
    suva čili paprika

Priprema 

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte luk i beli luk, te ih dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu, kokosovo mleko, bujon od povrća i crvenu kari pastu. Dinstajte dok šargarepa ne omekša. Zatim dodajte puter od kikirikija, te mešajte dok se ne istopi. Sve zajedno stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Posolite po želji, te dobijeni potaž sipajte u tanjir. Dekorišite peršunovim lišćem, komadićima kikirikija i suvom paprikom po ukusu. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Pljeskavice od karfiola bez glutena: Odlične su za keto dijetu, a lako se spremaju