Nutricionista predlaže lagani ručak: Potaž od šargarepe sa kikiriki puterom
Isprobajte ovu ukusnu kombinaciju i uverite se koliko malo sastojaka može stvoriti nešto zaista posebno.
Kako se zima bliži kraju, telo prirodno traži tople obroke koji greju i pružaju osećaj sitosti. Ovaj bogati, kremasti potaž od šargarepe pravi je izbor za hladne dane - jednostavan za pripremu, pun hranljivih sastojaka i savršeno balansiranog ukusa. Tajna njegove glatke teksture krije se u dodatku putera od kikirikija, koji mu daje laganu orašastu notu, kaže sertifikovani health coach i nutricionista Tatjana Popović.
Potaž od šargarepe sa kikiriki puterom
Potrebno vam je (za 4 porcije)
- 8-10 šargarepa, seckanih na manje komade
luk, seckan na manje komade
3 čena belog luka, izgnječena
1 ½ šolja nezaslađenog kokosovog mleka
½ kašike maslinovog ulja
1 ½ šolja bujona od povrća
4 kašike putera od kikirikija
kašika crvene kari paste
so (po ukusu)
Za serviranje
- sitno seckano peršunovo lišće
kikiriki
suva čili paprika
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte luk i beli luk, te ih dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu, kokosovo mleko, bujon od povrća i crvenu kari pastu. Dinstajte dok šargarepa ne omekša. Zatim dodajte puter od kikirikija, te mešajte dok se ne istopi. Sve zajedno stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Posolite po želji, te dobijeni potaž sipajte u tanjir. Dekorišite peršunovim lišćem, komadićima kikirikija i suvom paprikom po ukusu. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Kegelove vežbe nisu samo za žene: Kako pomažu muškarcima i kako ih pravilno izvoditi?