Slušaj vest

- Kombinacija belog i crnog luka, šargarepe, celera i paradajza odlična je za jačanje imuniteta i borbu sa virusima i bakterijama, koji u ovo doba godine vrebaju sa svih strana - kaže Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista. 

Sastojci 

* 2 kašike maslinovog ulja
* 1 crni ili crveni luk, sitno seckan
* 2 velike šargarepe, sitno seckane
* 1 štap celera, sitno seckanog
* 1 lovorov list
* 3 čena belog luka, izgnječena
* 2 kašičice mešavine sušenog bilja
* 3 šolje paradajz soka
* 8 šolja vode
* 1 kašika jabukovog sirćeta
* 1⁄2 šolje nekuvanih rezanaca za supu
* 2 šolje kelja, seckanog na sitno
* 1 kašičica himalajske soli
* sveže mleveni crni biber

corba supa shutterstock_2046635558.jpg
Kombinacija belog i crnog luka, šargarepe, celera i paradajza odlična je za jačanje imuniteta Foto: Shutterstock

Priprema

U velikoj posudi za supu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk, šargarepu, celer, prstohvat himalajske soli i prstohvat crnog bibera, pa dinstajte 5-6 minuta, dok povrće ne omekša. Smanjite temperaturu, dodajte lovorov list i sušeno bilje, te nastavite da dinstate još 2-3 minuta. Smanjite temperaturu dok ne dodate tečnost kako beli lukne bi zagoreo.

Dodajte sok od paradajza i kuvajte još minut, a potom i 8 šolja vode.

Nakon toga, dodajte kašičicu himalajske soli i mleveni crni biber. Pojačajte temperaturu i ostavite da sve zajedno proključa. Dodajte 1⁄2 šolje nekuvanih rezanca i kuvajte na tihoj vatri, obično oko 8 minuta. Isključite ringlu, umešajte 1 kašičicu jabukovog sirćeta i dodajte kelj.

Izvadite lovorov list, probajte i ukoliko je potrebno dodajte još soli ili bibera. 

Recept za ukusnu supu uz pomoć koje možete da smršate: Ovako su naše bake održavale vitku liniju