Kako smanjiti loš holesterol? Nutricionista otkriva 7 praktičnih saveta za zdravije srce
Osim što je potrebno smanjiti stres i unos alkohola, ključna promena je redukovanje zasićenih i trans masti, kao i prostih šećera u ishrani. Nutricionista otkriva 7 praktičnih saveta za zdravije srce.
Više od polovine stanovnika Srbije ima neku hroničnu bolest, pokazuju neslavne statistike.
Nakon povišenog krvnog pritiska i različitih problema sa leđima, treća po učestalosti ovih bolesti su povišene masnoće u krvi. Da biste zaštitili arterije od naslaga masti - ili ih delimično očistili ako su već u problemu - moraćete da smanjite nivo holesterola u krvi. Ali nije svaki holesterol štetan, onaj male gustine (LDL) je loš, a velike (HDL) koristan. Često su promene u ishrani i načinu života dovoljne da vrate nivoe holesterola u ravnotežu, savetuje na svom Instagram nalogu nutricionista Iva Tokić.
- Osim što je potrebno smanjiti stres i unos alkohola, ključna promena je redukovanje zasićenih i trans masti, kao i prostih šećera u ishrani - navodi nutricionista.
Kako smanjiti unos štetnih masti i šećera?
- Ograničite unos crvenog mesa, masnih sireva i svinjske masti.
- Izbegavajte prerađene mesne proizvode poput kobasica i pašteta.
- Uklonite kožu s mesa pre pripreme.
- Smanjite unos prženih grickalica (čips, kroketi) i pržene hrane.
- Umesto putera i svinjske masti koristite maslinovo ulje.
- Slatkiše i industrijske grickalice zamenite voćem i orašastim plodovima.
- Čitajte deklaracije na proizvodima - birajte one sa manje od 1,5 g zasićenih masti na 100 g proizvoda.
Pročitajte:
Šta se dešava kada se "loš" holesterol nagomila u organizmu? Kardiolog otkriva: "Vrtoglavica i bol u grudima i listovima mogu biti signal za uzbunu"
Hrana koja pomaže u snižavanju holesterola
Pored opštih preporuka, određene namirnice mogu da vam budu moćni saveznici u snižavanju holesterola i održavanju zdravlja krvnih sudova.
- Vlakna - voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice pomažu u izbacivanju viška holesterola iz organizma.
- Fitosteroli i stanoli - nalaze se u određenim biljnim namirnicama (bademi, orasi, lanene semenke, maslinovo ulje) i mogu da doprinesu smanjenju LDL holesterola.
- Crveni pirinač - prirodni izvor monakolina K, koji pomaže u regulaciji holesterola.
- Namirnice sa dokazanim pozitivnim efektima - beli luk, bademi, plava riba i tamna čokolada doprinose zdravlju srca i krvnih sudova.
- Zdrave masti - nezasićene i polinezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja, semenki, orašastih plodova i ribe mogu da povećeju dobar HDL holesterol.
Kod većine odraslih LDL holesterol bi trebalo da je ispod 2.6 mmol/L. Međutim, ukoliko ste već imali infarkt, šlog ili revaskularizaciju miokarda (stent, bajpas), onda LDL treba da bude ispod 1.4 mmol/L.
Pored ishrane, na povišen holesterol utiču i drugi faktori, poput genetike, fizičke neaktivnosti i hroničnog stresa. Pušenje dodatno smanjuje nivo dobrog HDL holesterola, dok prekomerno unošenje može da doprinese povećanju triglicerida. Takođe, određena zdravstvena stanja, poput dijabetesa i hipotireoze, mogu negativno da utiču na metabolizam masti u organizmu.
Najprostijim vađenjem krvi može otkriti povišen holesterol
Povišeni LDL holesterol često prolazi nezapaženo jer pacijenti obično nemaju simptome dok se ne dogodi ozbiljan kardiovaskularni problem, poput infarkta miokarda.
Najprostijim vađenjem krvi može se na vreme otkriti da li postoji povišen holesterol, kako bi se na vreme mogao smanjiti njegov loš i poguban uticaj na zidove krvnih sudova.
Kada je reč o muškom polu, preporučuje se da se prvi skrining-test za LDL holesterol uradi do 35. godine, jer muškarci imaju veću predispoziciju za srčane bolesti u mlađem dobu.
Što se tiče žena, preporučuje se testiranje do 45. godine. Ipak, test se može uraditi i raniije ukoliko postoje druge pridružene bolesti ili ukoliko u porodici postoje osobe koje su rano doživele srčani ili moždani udar.
Melatonin ili magnezijum? Koji suplament je bolji za dobar san