Jagode su prepune vitamina C, antioksidanata i vlakana: Dijetolog otkriva kako da ih najbolje iskoristite
Mart i april donose prve prave vesnike proleća – jagode. Zdravstvene prednosti jagoda su brojne. One nam prirodno isporučuju vitamine, vlakna i visoke nivoe antioksidanata poznatih kao polifenoli - bez ikakvog natrijuma, masti ili holesterola.
Jagode su među 20 najboljih voćkica sa velikom količinom antioksidanata i dobar su izvor mangana i kalijuma. Samo jedna porcija — oko osam bobica — daje više vitamina C nego pomorandža.
- Ovo voće nije samo ukusno, već i nutritivno bogato. Jagode su prepune vitamina C, antioksidanata i vlakana, što ih čini savršenim saveznikom za jačanje imuniteta i poboljšanje varenja. Njihov nizak glikemijski indeks čini ih odličnim izborom i za one koji paze na nivo šećera u krvi - kaže dr Veroslava Stanković, dijetolog.
Kako ih najbolje iskoristiti?
- Dodajte ih u grčki jogurt, smutije ili salate, a možete ih jesti i same – jer su prirodno slatke i osvežavajuće - ističe dr Stanković.
Svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u podršci zdravom varenju, sprečiti zatvor i nahraniti korisne bakterije u crevima, zaključila je studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Nutrients.
Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Antioxidants, antioksidansi koje sadrže jagode mogu pomoći u prevenciji i upravljanju upalnim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Zdrav smuti od jagoda
Potrebno je
* 1 šolja svežih ili zamrznutih jagoda
* 1 banana (da smuti bude kremastiji i slađi)
* 1/2 šolje grčkog jogurta
* 1/2 šolje bademovog mleka (ili drugog biljnog mleka po izboru)
* 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (po želji, za dodatnu slatkoću)
* 1/2 kašičice vanilin ekstrakta (opciono, za bolji miris)
* Nekoliko kockica leda (ako koristite sveže jagode)
Priprema
Stavite sve sastojke u blender: jagode, bananu, grčki jogurt, bademovo mleko, med (ili javorov sirup) i vanilu.
Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Ako je smuti previše gust, možete dodati još malo mleka.
Po želji, možete dodati i nekoliko kockica leda ili još malo meda za slatkoću.
Sipajte u čašu i uživajte u osvežavajućem zdravom napitku.
Ovaj smuti je bogat vitaminima, vlaknima i proteinima, a odličan je za doručak ili užinu.
5 efikasnih čajeva za masnu jetru: Nutricionista otkriva koje biljke mogu da pomognu