Kako da napravite ukusnu i zdravu čorbu od zelja i pečuraka? Puna je gvožđa, vlakana i vitamina C
Ako više volite kremaste čorbe, deo možete izmiksati štapnim mikserom. Umesto zelja možete koristiti blitvu ili raštan - po vašem izboru.
Zelje je sada u sezoni, puno je gvožđa, vlakana i vitamina C, a u kombinaciji s pečurkama možete da napravite laganu, ali zasitnu čorbu. Evo jednog zdravog recepta za čorbu od zelja i pečuraka koji možete lako da prilagodite svom ukusu.
Čorba od zelja i pečuraka
Potrebno vam je (za 4 porcije)
- veza svežeg zelja (blitva, zelje ili raštan - po vašem izboru)
250 g šampinjona (ili mešanih pečuraka: bukovača, lisičarki...)
glavica crnog luka
2 čena belog luka
šargarepa (izrendana ili sitno seckana)
krompir (iseckan na kockice, za prirodnu gustinu)
2 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
so, biber, suvi začin bez aditiva
kašičica sušenog timijana ili origana
po želji kašika usitnjenih ovsenih pahuljica ili integralnog brašna za zgušnjavanje
sok od pola limuna ili malo jabukovog sirćeta (za osveženje ukusa)
Priprema
U većoj šerpi propržite crni luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa propržite još nekoliko minuta. Ubacite seckane pečurke i dinstajte dok ne puste vodu i lepo omekšaju (oko 5-7 minuta). Dodajte krompir, promešajte, pa sipajte oko 1,2 litra vode ili povrtnog bujona. Kuvajte 10-15 minuta, dok krompir ne omekša. Zatim dodajte naseckano zelje i začine, pa kuvajte još 5-7 minuta - taman dovoljno da zelje omekša, ali zadrži boju i hranljive sastojke. Po želji, možete dodati kašiku usitnjenih (iseckanih) ovsenih pahuljica ili brašno razmućeno u malo vode ako želite gušću čorbu. Na kraju, začinite limunovim sokom ili sirćetom i dodajte još začina po ukusu.
Saveti
Ako više volite kremaste čorbe, deo možete izmiksati štapnim mikserom. Umesto krompira možete koristiti batat ili tikvice za laganiju varijantu. Uz tostirani integralni hleb, dobićete ukusan i hranljiv obrok koji se lako vari. Prijatno.
Dijeta sa krompirom? Da, ako ga pripremate ispravno, otkriva nutricionista Branka Mirković