Slušaj vest

Iako ga mnogi neopravdano izbegavaju zbog ugljenih hidrata, krompir je zapravo veoma vredna i hranljiva namirnica, kaže na svom blogu nutricionista Branka Mirković. Kada se pripremi na pravilan način, ne samo da ne goji, već može biti deo dijetalnog i izbalansiranog obroka. Preporučuje se kao izvor energije, vitamina i minerala, a evo i zašto.

Nutritivne vrednosti krompira (na 100 g)

  • 77 kcal (otprilike kao jedno kuvano jaje)
    2,05 g proteina visoke svarljivosti
    0 g masti
    2,01 g dijetetskih vlakana - važnih za dobru probavu
    0,81 g šećera
    17,8 g ugljenih hidrata

- Krompir je posebno bogat kalijumom i vitaminom C, što ga čini odličnim za zdravlje srca i energiju na ćelijskom novou. Ključ je u načinu pripreme - kada se ne prži i ne dodaju velike količine masnoće, krompir ostaje niskokaloričan i hranljiv - navodi Branka.

maladi-krompirici-shutterstock-2111179514.jpg
Nepravedno prokažen zbog načina pripreme Foto: Shutterstock

Kako pravilno pripremiti krompir?

Najbolje je kuvati ga ili pripremiti kao pire, bez dodatka previše masnoća. Takva priprema omogućava da sačuvate hranljive sastojke, a da ne povećate kalorijsku vrednost obroka.

Dijetalni pire od krompira

Potrebno vam je

  • 200 g krompira
    voda
    so
    kašičica (ili manje) putera
    poa kašičice začinskog bilja po ukusu

Priprema

Oljuštite krompir i isecite ga na kocke. Stavite u hladnu, posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša. Ocedite višak vode, ali je sačuvajte. Krompir izgnječite mikserom, pa postepeno dodajte po malo vode u kojoj se kuvao dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju dodajte malo putera i začinsko bilje.

pire-krompir.jpg
Dodajte začinsko bilje radi više ukusa i korisnih sastojaka Foto: Shutterstock

Kalorijska vrednost porcije (250 g pirea):

  • 200 g krompira - 154 kcal
    10 g putera (kafena kašičica) - 72 kcal
    0,5 g peršuna, bosiljka, majčine dušice, origana, vlašca (pola kašičice) - 1 kcal

Ukupno: oko 227 kcal

- Ovakav pire možete kombinovati s nemasnim mesom i salatom, čime dobijate ukusan, niskokaloričan i izuzetno zasitan obrok - savetuje nutricionista.

Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Kalorijska vrednost krompira drastično raste ako se priprema u dubokoj masnoći, naglašava Branka Mirković.

- Na primer, ista količina krompira pripremljena kao pomfrit ima čak 647 kcal. Takođe, kaloričan je i krompir ispod sača, kao i onaj pečen s mesom i masnoćom. Zato je važno da birate zdravije metode pripreme - jer uz malo truda, krompir može da postane saveznik vašeg zdravlja i dobre linije - poručuje.

Sedmodnevna prolećna dijeta: Branka Mirković savetuje kako da smršate bez gladovanja