Dijeta sa krompirom? Da, ako ga pripremate ispravno, otkriva nutricionista Branka Mirković
Birate zdravije metode pripreme - jer uz malo truda, krompir može da postane saveznik vašeg zdravlja i dobre linije.
Iako ga mnogi neopravdano izbegavaju zbog ugljenih hidrata, krompir je zapravo veoma vredna i hranljiva namirnica, kaže na svom blogu nutricionista Branka Mirković. Kada se pripremi na pravilan način, ne samo da ne goji, već može biti deo dijetalnog i izbalansiranog obroka. Preporučuje se kao izvor energije, vitamina i minerala, a evo i zašto.
Nutritivne vrednosti krompira (na 100 g)
- 77 kcal (otprilike kao jedno kuvano jaje)
2,05 g proteina visoke svarljivosti
0 g masti
2,01 g dijetetskih vlakana - važnih za dobru probavu
0,81 g šećera
17,8 g ugljenih hidrata
- Krompir je posebno bogat kalijumom i vitaminom C, što ga čini odličnim za zdravlje srca i energiju na ćelijskom novou. Ključ je u načinu pripreme - kada se ne prži i ne dodaju velike količine masnoće, krompir ostaje niskokaloričan i hranljiv - navodi Branka.
Kako pravilno pripremiti krompir?
Najbolje je kuvati ga ili pripremiti kao pire, bez dodatka previše masnoća. Takva priprema omogućava da sačuvate hranljive sastojke, a da ne povećate kalorijsku vrednost obroka.
Dijetalni pire od krompira
Potrebno vam je
- 200 g krompira
voda
so
kašičica (ili manje) putera
poa kašičice začinskog bilja po ukusu
Priprema
Oljuštite krompir i isecite ga na kocke. Stavite u hladnu, posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša. Ocedite višak vode, ali je sačuvajte. Krompir izgnječite mikserom, pa postepeno dodajte po malo vode u kojoj se kuvao dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju dodajte malo putera i začinsko bilje.
Kalorijska vrednost porcije (250 g pirea):
- 200 g krompira - 154 kcal
10 g putera (kafena kašičica) - 72 kcal
0,5 g peršuna, bosiljka, majčine dušice, origana, vlašca (pola kašičice) - 1 kcal
Ukupno: oko 227 kcal
- Ovakav pire možete kombinovati s nemasnim mesom i salatom, čime dobijate ukusan, niskokaloričan i izuzetno zasitan obrok - savetuje nutricionista.
Na šta bi trebalo obratiti pažnju?
Kalorijska vrednost krompira drastično raste ako se priprema u dubokoj masnoći, naglašava Branka Mirković.
- Na primer, ista količina krompira pripremljena kao pomfrit ima čak 647 kcal. Takođe, kaloričan je i krompir ispod sača, kao i onaj pečen s mesom i masnoćom. Zato je važno da birate zdravije metode pripreme - jer uz malo truda, krompir može da postane saveznik vašeg zdravlja i dobre linije - poručuje.
Biljke koje pomažu da izgubite kilograme bez stresa: Čuveni travar otkriva recept za čajnu mešavinu