Zaboravite na valunge: Ove semenke olakšavaju menopauzu, 3 načina da ih jedete češće
Tokom menopauze, u telu žena dolazi do smanjenja nivoa estrogena, što utiče na brojne organe i njihove sisteme. Često se javljaju loše raspoloženje, gubitak koštane mase, a takođe, po pravilu, i do gojenja.
U periodu menopauze ženama se preporučuje redovna fizička aktivnost i adekvatna ishrana bogata nutrijentima, pre svega kalcijumom. Takođe, poželjno je iz ishrane isključiti visokoprerađene ugljene hidrate bez vlakana, proteina, vitamina i minerala, jer oni povećavaju rizik od razvoja dijabetesa. Da bi se smanjio unos masti u ishrani, trebalo bi birati nemasne izvore kvalitetnih proteina: crveno meso bez vidljive masti, živinsko meso bez kože, sveži sir i ribu.
Prirodni izvori antioksidanasa (npr. vitamini C i E i minerali poput selena) trebalo bi da svakodnevno budu prisutni u ishrani. Preporučuje se voće, povrće i ekstra devičansko maslinovo ulje.
Mala količina semenki i orašastih plodova bi obavezno trebalo da bude uključena u jelovnik. Naučno je dokazano da izoflavoni iz čija semenki olakšavaju simptome menopauze. Tu je i omega-3 alfa-linolenska kiselina koja smanjuje upalne procese i valunge. Slede tri jednostavna načina da uključite čija semenke u ishranu.
Smuti sa bosiljkom i čija semenkama
Potrebno vam je
- 120 ml mleka
3 kašike jogurta
kašika čija semenki
limeta
1/2 šolje borovnica
1/2 banane
listovi bosiljka (količina po želji)
Priprema
Čija semenke prelijte sa četiri supene kašike vode i ostavite da odstoje 15-ak minuta. Mleko, jogurt, borovnice, bananu, sok od limete, rendanu koricu limete i iseckane listove bosiljka izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte omekšale čija semenke i još jednom sve izmiksajte. Poslužite u visokim čašama, ukrašene listovima bosiljka i korom limete.
Ovseni keks sa čija semenkama
Potrebno vam je
- 2 šolje ovsenih pahuljica
šolja smeđeg šećera
šolja brusnica
2/3 šolje integralnog brašna
2/3 šolje pirea od jabuka
3 supene kašike ulja
čajna kašičica mlevenog cimeta
1/4 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
2 kašike čija semenki
Priprema
Prethodno pripremite pire od jabuka: izrendajte ih i kuvajte na laganoj vatri dok se ne ukuvaju do pola početne zapremine. U širokoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, šećer, brašno, pire od jabuka, cimet, brusnice, so i ulje. Dodajte nabubrele čija semenke (prethodno potopljene u vodi) i sve dobro promešajte. Uzimajte po pola kašičice, oblikujte kuglice i stavljajte na papirom obložen pleh. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 175 stepeni 10-15 minuta, dok ne postignu svetlosmeđu boju.
Čija u jogurtu ili kefiru
Potrebno vam je
- šolja jogurta ili kefira
kašika čija semenki
voće po izboru (jagode, borovnice, banane)
po želji, malo meda ili zaslađivača
Priprema
Pomešajte jogurt ili kefir sa čija semenkama. Ostavite da odstoje15-20 minuta da semenke nabubre. Dodajte sveže voće i uživajte u zdravoj užini.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs
5 prirodnih eliksira protiv simptoma alergije: Čajevi, kapi i kupke koje provereno deluju