Slušaj vest

U periodu menopauze ženama se preporučuje redovna fizička aktivnost i adekvatna ishrana bogata nutrijentima, pre svega  kalcijumom. Takođe, poželjno je iz ishrane isključiti visokoprerađene ugljene hidrate bez vlakana, proteina, vitamina i minerala, jer oni povećavaju rizik od razvoja dijabetesa. Da bi se smanjio unos masti u ishrani, trebalo bi birati nemasne izvore kvalitetnih proteina: crveno meso bez vidljive masti, živinsko meso bez kože, sveži sir i ribu.

Prirodni izvori antioksidanasa (npr. vitamini C i E i minerali poput selena) trebalo bi da svakodnevno budu prisutni u ishrani. Preporučuje se voće, povrće i ekstra devičansko maslinovo ulje.

Mala količina semenki i orašastih plodova bi obavezno trebalo da bude uključena u jelovnik. Naučno je dokazano da izoflavoni iz čija semenki olakšavaju simptome menopauze. Tu je i omega-3 alfa-linolenska kiselina koja smanjuje upalne procese i valunge. Slede tri jednostavna načina da uključite čija semenke u ishranu.

undefined
Voće možete birati po izboru Foto: Shutterstock

Smuti sa bosiljkom i čija semenkama 

Potrebno vam je

  • 120 ml mleka
    3 kašike jogurta
    kašika čija semenki
    limeta
    1/2 šolje borovnica
    1/2 banane
    listovi bosiljka (količina po želji)

Priprema

Čija semenke prelijte sa četiri supene kašike vode i ostavite da odstoje 15-ak minuta. Mleko, jogurt, borovnice, bananu, sok od limete, rendanu koricu limete i iseckane listove bosiljka izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte omekšale čija semenke i još jednom sve izmiksajte. Poslužite u visokim čašama, ukrašene listovima bosiljka i korom limete.

shutterstock_1878703642.jpg
Kolačići su jednostavan način da uključite čija semenke u ishranu Foto: Shutterstock

Ovseni keks sa čija semenkama 

Potrebno vam je

  • 2 šolje ovsenih pahuljica
    šolja smeđeg šećera
    šolja brusnica 
    2/3 šolje integralnog brašna
    2/3 šolje pirea od jabuka
    3 supene kašike ulja
    čajna kašičica mlevenog cimeta
    1/4 kašičice sode bikarbone
    1/2 kašičice praška za pecivo
    1/4 kašičice soli
    2 kašike čija semenki

Priprema

Prethodno pripremite pire od jabuka: izrendajte ih i kuvajte na laganoj vatri dok se ne ukuvaju do pola početne zapremine. U širokoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, šećer, brašno, pire od jabuka, cimet, brusnice, so i ulje. Dodajte nabubrele čija semenke (prethodno potopljene u vodi) i sve dobro promešajte. Uzimajte po pola kašičice, oblikujte kuglice i stavljajte na papirom obložen pleh. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 175 stepeni 10-15 minuta, dok ne postignu svetlosmeđu boju.

cija dorucak shutterstock_2475852411.jpg
Zdrav doručak ili užina Foto: Shutterstock

Čija u jogurtu ili kefiru

Potrebno vam je

  • šolja jogurta ili kefira
    kašika čija semenki
    voće po izboru (jagode, borovnice, banane)
    po želji, malo meda ili zaslađivača

Priprema

Pomešajte jogurt ili kefir sa čija semenkama. Ostavite da odstoje15-20 minuta da semenke nabubre. Dodajte sveže voće i uživajte u zdravoj užini.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.kurir.rs

Šta je zdravije, čija ili laneno seme? Imaju mnogo toga zajedničkog, ali nutricionista otklanja dilemu