Slušaj vest

Kada jedemo hranu bogatu beta-karotenom, poput šargarepe, telo ga pretvara u retinol prema potrebama organizma. Ovo je vrlo efikasan način da unesemo vitamin A, jer telo automatski reguliše količinu koju proizvodi. Višak beta-karotena neće biti štetan, jer se višak izbacuje iz organizma, dok je unos retinola (iz izvora poput mesa ili suplementa) u većim količinama potencijalno toksičan.

Zašto je ovo važno?

Zdravlje kože: Vitamin A je ključan za regeneraciju kože i održavanje njenog zdravog izgleda. Retinol je vrlo čest sastojak u kozmetici, posebno u kremama protiv starenja, jer pomaže u obnovi ćelija kože.

Vid: Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, jer je neophodan za pravilno funkcionisanje mrežnjače i noćni vid.

Imunitet: Retinol pomaže u jačanju imunološkog sistema, jer podržava zdravlje sluzokože koja je prva linija odbrane protiv infekcija.

Dakle, salata od šargarepe je prava "retinol bomba" jer je bogata beta-karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, odnosno retinol, i doprinosi svim ovim benefitima.

Naziv "retinol salata" često se koristi da skrene pažnju na korisne efekte koje šargarepa i njen beta-karoten imaju na zdravlje, a ujedno je i podsećanje na važnost unosa vitamina A kroz prirodnu ishranu.

vitamin-a-shutterstock.jpg
Šargarepa je jedan od glavnih izvora karotenoida zvanih beta-karoten, koje telo pretvara u vitamin A Foto: Shutterstock

Recept za retinol salatu od šargarepe

Potrebno je

* 4-5 šargarepa 

* 3 kašike maslinovog ulja

* sok od pola limuna (ili po ukusu)

* so i biber (po ukusu)

* veza svežeg peršuna 

Priprema

Operite i ogulite šargarepu. Zatim je iseckaj na tanke trakice.  U velikoj činiji, pomešajte s maslinovim uljem i sokom od limuna.

Dodaj so i biber po ukusu, pa ubacite iseckan peršun. 

JETRA VOLI SOK OD ŠARGAREPE: Pogledajte spisak namirnica koje čuvaju zdravlje našeg VITALNOG ORGANA