Slušaj vest

Da li ste se ikada zapitali šta se zapravo nalazi u hlebu koji ima produžen rok trajanja? Ako hleb kupljen pre par dana izgleda potpuno isto kao i onaj kupljen danas - šta to zapravo znači? Na ova pitanja na svom Instagram nalogu odgovara nutricionista Nataša Aleksić

- Kada kupujete hleb sa produženim rokom trajanja, znajte da sadrže kalcijum propionat (E282), kalijum sorbat (E202) i druge konzervanse koji sprečavaju rast plesni. Iako su ovi aditivi generalno priznati kao bezbedni, pojedina istraživanja ukazuju da mogu da izazovu iritaciju organa za varenje i naruše ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima, posebno ako se jedu u velikim količinama - upozorva nutricionista.

hleb shutterstock_2195311279.jpg
Što duži rok trajanja, to više E281, E282, E202, E300... Foto: Shutterstock

Iako ove vrste hlebova iz kesice nisu nužno opasne po zdravlje, njihova nutritivna vrednost je značajno niža, a aditivi i konzervanasi su tu samo da produže svežinu hleba.

- Moj savet vam je da ih izbegavate i koristite sveže pripremljene ili fermentisane hlebove od integralnih žitarica, koji ne samo da imaju bolji nutritivni sastav, već i pozitvno utiču na zdravlje crevne flore - poručuje Nataša Aleksić. 

Domaća granola kao osnov zdravog doručka: Nutricionista otkriva recept za hrskavi, hranljivi početak dana