Ovo je najgori hleb koji možete da kupite u prodavnici: Nutricionista otkriva zašto ga preskočiti i šta su zdravije opcije
Iako ove vrste hlebova iz kesice nisu nužno opasne po zdravlje, njihova nutritivna vrednost je značajno niža, a aditivi i konzervanasi su tu samo da produže svežinu hleba.
Da li ste se ikada zapitali šta se zapravo nalazi u hlebu koji ima produžen rok trajanja? Ako hleb kupljen pre par dana izgleda potpuno isto kao i onaj kupljen danas - šta to zapravo znači? Na ova pitanja na svom Instagram nalogu odgovara nutricionista Nataša Aleksić.
- Kada kupujete hleb sa produženim rokom trajanja, znajte da sadrže kalcijum propionat (E282), kalijum sorbat (E202) i druge konzervanse koji sprečavaju rast plesni. Iako su ovi aditivi generalno priznati kao bezbedni, pojedina istraživanja ukazuju da mogu da izazovu iritaciju organa za varenje i naruše ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima, posebno ako se jedu u velikim količinama - upozorva nutricionista.
Iako ove vrste hlebova iz kesice nisu nužno opasne po zdravlje, njihova nutritivna vrednost je značajno niža, a aditivi i konzervanasi su tu samo da produže svežinu hleba.
- Moj savet vam je da ih izbegavate i koristite sveže pripremljene ili fermentisane hlebove od integralnih žitarica, koji ne samo da imaju bolji nutritivni sastav, već i pozitvno utiču na zdravlje crevne flore - poručuje Nataša Aleksić.
Nastavnica iz Bugarske spas za svoj tumor mozga pronašla je u Acıbademu