Slušaj vest

Ova magična supa puna minerala zadovoljava sve nutritivne potrebe, može da se pije kao čaj i da posluži kao bujon za pravljenje drugih jela, kaže na svom blogu Tatjana Popović, healthcoach i nutricionista. Bez obzira na vaš apetit, ona obezbeđuje ogromnu hranljivu vrednost. Prepuna je magnezijuma, kalijuma, natrijuma, utiče dobro na varenje i generalno zdravlje.

Recept za magičnu supu punu minerala

Potrebno vam je

  • 6 neoljuštenih šargarepa, sečena na trećine
    2 neoljuštena crna luka, seckana na komade
    praziluk, beli i zeleni deo, sečen na trećine
    celer, sečen na komade
    4 neoljuštena crvena krompira, sečena na četvrtine
    2 neoljuštena slatka krompira, sečena na četvrtine
    5 neoljuštenih čenova belog luka, prepolovljenih
    1/2 svežnja lista peršuna
    15 cm kombu alge (opciono)
    12 zrna crnog bibera
    4 bobice kleke
    2 lista lovora
    7,5 l hladne filtrirane vode
    kašičica morske soli 
corba supa shutterstock_2046635558.jpg
Bogatstvo sastojaka, boja, mirisa i ukusa Foto: Shutterstock

Priprema

Dobro oprati povrće, uključujući i kombu algu. U veliku šerpu od 10 litara staviti šargarepu, luk, praziluk, celer, krompir, slatki krompir, beli luk, peršun, kombu algu, biber, bobice kleke i lovorovo lišče. Napuniti šerpu sa vodom 5 cm ispod ivica i poklopiti do ključanja. Nakon toga ukloniti poklopac, smanjiti temperaturu i krčkati, nepokriveno najmanje dva sata. Po potrebi dodajte vodu. Procedite supu, a zatim dodajte so po ukusu. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što šerpu stavite u frižider. Ovu supu takođe možete zamrzniti.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

8 namirnica koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska: Nutricionista otkriva ključne minerale za zdravlje srce