Slušaj vest

Verovali ili ne, magnezijum učestvuje u više od 300 različitih procesa u organizmu - od rada mišića i nerava, preko regulisanja šećera u krvi, do održavanja zdravlja kostiju, objašnjava nutricionista Garima Gojal.

Pre nego što posegnete za suplementima, trebalo bi se podsetiti da magnezijum možete da uneti i prirodnim putem, kroz ishranu. Postoje voćke bogate ovim mineralom koje lako možete da pronađete na pijaci ili u prodavnici.

5 voćki bogatih magnezijumom koje bi trebalo češće da jedete

Iako su semenke, orašasti plodovi i integralne žitarice poznat izvor magnezijuma, postoje i voćke koje ga sadrže u solidnoj količini.

Banana (41 mg na 100 g)

Banana je jedno od voća koje najviše sadrži magnezijum. Pored toga, bogata je kalijumom, vlaknima i vitaminom B6. Dobro utiče na zdravlje srca, probavu i daje energiju.

dorucak shutterstock_1362828446.jpg
Započnite jutro zdravim doručkom Foto: Shutterstock

  • Kako je jesti: Možete je pojesti sirovu kao užinu, ubaciti u smuti ili kombinovati sa kikiriki puterom za više proteina.

Breskva (oko 30 mg na 100 g)

Breskve su slatke, osvežavajuće i bogate magnezijumom, vitaminom C i vlaknima. Dobre su za imunitet, varenje i hidriranje tela tokom njihove sezone.

  • Kako je jesti: Pojedite je svežu, ubacite u voćnu salatu ili napravite domaći kompot.

Urme (50 mg na 100 g)

Urme su prava mala riznica vlakana i minerala. Odličan su izbor za prirodno podizanje nivoa magnezijuma, a posebno se preporučuju trudnicama i osobama koje imaju manjak gvožđa.

urme shutterstock_1079839889.jpg
Urme su prepune kalorija, zaustavite se 2-3 voćkice Foto: Shutterstock

  • Kako ih jesti: Pojedite 2–3 urme kao užinu, dodajte ih u poslastice ili, ako su suve i tvrđe, potopite ih preko noći u vodi da omekšaju i lakše se vare.

Kajsija (21 mg na 100 g)

Kajsije su pored magnezijuma bogate i vitaminom A i antioksidansima. Pomažu varenju i dobar su izbor ako želite nešto lagano i zdravo.

  • Kako je jesti: Pojedite je svežu, ubacite u voćnu salatu ili napravite smuti.

Avokado (29 mg na 100 g)

Avokado je voće koje poslednjih godina sve češće nalazimo i kod nas. Pored zdravih masti, sadrži i magnezijum, pa je odličan za srce, mozak i nerve.

shutterstock_1432774487 copy.jpg
Prolećna salata sa avokadom Foto: Shutterstock

  • Kako ga jesti: Izgnječite ga na integralni hleb, dodajte u salatu ili umutite u kremasti smuti.

Još namirnica bogatih magnezijumom

Pored voća, magnezijum možete uneti i preko drugih namirnica:

  • Semenke i orašasti plodovi: Bundevine semenke, bademi i indijski orah su odličan izvor.
  • Zeleno lisnato povrće: Spanać i blitva su bogati magnezijumom.
  • Mahunarke: Pasulj i sočivo su dobar izbor.
  • Integralne žitarice: Heljda, ovas i proso su korisni deo zdrave ishrane.

- Magnezijum je važan mineral koji pomaže da se osećamo dobro, imamo dovoljno energije i sačuvamo zdravlje. Zato se potrudite da ga svakodnevno unosite kroz raznovrsnu ishranu bogatu voćem, povrćem, orašastim plodovima i žitaricama. Ako imate neko hronično oboljenje ili uzimate terapiju, konsultujte se sa lekarom pre nego što značajno povećate unos magnezijuma - savetuje nutricionista.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs

Magnezijum održava zdrav srčani ritam: Nedostatak ovog minerala može izazvati aritmije i druge zdravstvene probleme