Ne bacajte koru od banane jer je prava nutritivna bomba: Dodajte je u kolače i dobićete više vlakana i minerala
Svaki put kada bacite koru od banane, propuštate priliku da iskoristite vredan i hranljiv sastojak. Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da se od kore banane, nakon što se blanšira, osuši i samelje u brašno, mogu praviti peciva koja nisu samo ukusna, već često i bolja od onih napravljenih od klasičnog pšeničnog brašna.
Ako niste ljubitelj veganske kuhinje ili ne pratite kulinarske sajtove, verovatno vam nikada nije palo na pamet da kuvate s korom banane. Ali, ne samo da je njena upotreba potpuno bezbedna, već su istraživanja pokazala da može biti i veoma korisna za zdravlje.
Kada su kolačići sa dodatkom brašna od kore banane testirani, potrošači su ocenili da im ukus ne zaostaje za klasičnim kolačićima – neki su ih čak ocenili i boljima. Pored dobrog ukusa, ovi kolačići sadrže i više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja, koja mogu doprineti jačanju imuniteta i borbi protiv bolesti.
Ipak, treba pronaći pravu meru. Previše brašna od kore banane može učiniti pecivo tamnijim i tvrđim, ali studija je pokazala da dodatak od oko 7,5 odsto daje najbolju ravnotežu ukusa i teksture.
Peciva od bananinog brašna ostaju sveži čak tri meseca na sobnoj temperaturi.
Neiskorišćeni nutritivni potencijal od kore
Iako se istraživanje prvenstveno bavilo dodavanjem kore od banane u pečene kolačiće, rezultati ukazuju da bi se brašno dobijeno od kore moglo koristiti i u drugim proizvodima poput hleba, kolača ili testenine.
Jedna novija studija pokazala je da žuta kora banane ne samo da doprinosi prirodnoj boji testa, već i povećava njegovu hranljivu vrednost. Takođe, istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da zamena do 10 odsto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti hleb dodatnim proteinima, ugljenim hidratima i mastima.
Ako ne volite da pečete, i dalje možete iskoristiti koru. Najdžela Loson ju je koristila u kari jelima, dok su je veganski blogeri iskoristili za pripremu "slanine" ili čak "veganske svinjetine".
Osim što je korisna za zdravlje, upotreba kore banane može doprineti smanjenju bacanja hrane – jer gotovo 40 odsto ukupne težine banane čini upravo kora, koja se najčešće baca, iako je bogata hranljivim materijama.
Zaključak
Kore od banane u sirovom obliku nisu naročito ukusne, ali pravilnom termičkom obradom dobijaju prijatan ukus i dodatnu vrednost – mogu čak i produžiti svežinu hrane zahvaljujući svojim antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima.
Slično važi i za druge kore voća – recimo, kora manga takođe poboljšava ukus i nutritivne osobine pečenih proizvoda.
Dakle, sledeći put kada pojedete bananu – nemojte baciti koru. Uz malo truda, može postati neočekivano koristan sastojak u vašoj kuhinji.
Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs
Većina nas je čula savet da je potrebno smanjiti unos soli ako imamo visok krvni pritisak. Međutim, nedavna studija pokazuje da povećanje unosa kalijuma može imati snažniji efekat na krvni pritisak nego smanjenje natrijuma
5 zdravih recepata za uskršnju trpezu: Učiteljica Rada otkriva kako da napravite ukusna praznična jela bez trunke mesa