Slušaj vest

Ako vam se u frižideru zatekla korpica jagoda koje nisu više najsvežije, ne bacajte ih, savetuje na svom Instagram nalogu nutricionista Ivana Mišić. Umesto toga, napravite brz i zdrav smuti koji će vas osvežiti, zasititi i istovremeno obezbediti telu brojne korisne nutrijente.

Smuti od jagoda za vitku liniju i mladalački sjaj

Potrebno vam je

  • 3 dl jogurta
  • 2 kašike limunovog soka
  • 100 g jagoda
  • manja jabuka
  • srednja banana
  • prstohvat soli
  • na vrh kašičice svežeg đumbira
  • zaslađivač po želji (med, urme, javorov ili agavin sirup)

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i miksujte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Ovaj napitak je savršen kao lagana užina ili doručak u pokretu.

jagode.jpg
Prepune vitamina C Foto: Shutterstock

Zašto su jagode pravi saveznik zdravlja?

Pored prelepog mirisa i ukusa, jagode s razlogom nose titulu supervoća:

  • Podstiču sagorevanje masti: Crveni pigment jagoda, antocijanin, ne samo da daje boju već stimuliše topljenje masnih naslaga, koje telo potom koristi kao izvor energije.
  • Jačaju pamćenje: Isti taj antocijanin može poboljšati kratkoročno pamćenje i do 100 odsto u roku od osam nedelja, ako se jagode unose svakodnevno.
  • Niskokalorične i bogate vlaknima: U 100 grama jagoda nalazi se samo 33 kalorije i skoro celokupna dnevna doza vitamina C. Vlakna i nitrati u ovom voću ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju.
  • Antiejdž efekat: Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, dok elagična kiselina sprečava njegovo razlaganje i štiti kožu od upala - što znači manje bora i zdraviji ten.
  • Protivupalno dejstvo: Redovnom konzumacijom jagoda snižava se nivo C-reaktivnog proteina u telu, što može ublažiti simptome hroničnih upala.

Jagode nisu samo simbol proleća, one su dragocen izvor zdravlja. Iskoristite ih dok su u sezoni, bilo sveže, u kolačima ili, još bolje, u osvežavajućem smutiju koji će vas nahraniti iznutra i ulepšati spolja, poručuje nutricionista.

Jagode su prepune vitamina C, antioksidanata i vlakana: Dijetolog otkriva kako da ih najbolje iskoristite