Slušaj vest

Ne postoji univerzalna dijeta koja leči reumatoidni artritis. Ali ako imate simptome RA-a, poput bola i otoka u zglobovima, pametno je pridržavati se zdrave ishrane i izbegavati namirnice koje mogu dodatno pogoršati simptome.

- Želite da smanjite upalu izbegavanjem zapaljenskih namirnica, ali i da izbegavate hranu koja može dovesti do viška kilograma - kaže dr Marian T. Hanan, profesorka medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard.

Višak kilograma dodatno opterećuje zglobove i može izazvati još jači bol i oštećenja, naročito u kolenima, kukovima i skočnim zglobovima. Masno tkivo takođe može negativno uticati na snagu mišića i vremenom prodreti u nedovoljno korišćene mišiće, smanjujući njihov kvalitet.

artritis-pregled-kod-lekara-shutterstock-2186268239.jpg
Iako se RA najčešće razvija između 30. i 60. godine, učestalost se povećava sa godinama. Foto: Shutterstock

Reumatoidni artritis je češći kod žena nego kod muškaraca u odnosu 3:1. Iako se najčešće razvija između 30. i 60. godine, učestalost se povećava sa godinama. Rizik je povećan u porodicama sa istorijom reumatoidnog artritisa.

Namirnice koje mogu pogoršati simptome RA-a

- Ne postoji dijeta koja će delovati ni približno efikasno kao savremena terapija lekovima - kaže dr Vinisijus Dominges, reumatolog iz Centra za alergije, astmu i artritis u Dejtone Biču, Florida

Ali ono što jedete ili ne jedete, ipak može napraviti razliku. U nastavku su namirnice koje bi trebalo izbegavati jer doprinose gomilanju kilograma i izazivaju upale koje mogu pogoršati simptome RA-a.

Crveno meso

Mnogo vrsta crvenog mesa sadrži velike količine zasićenih masti, koje mogu pogoršati upalne procese i doprineti gojaznosti. Istraživanja su pokazala povezanost između unosa zasićenih masti i RA-a. Iako mehanizam nije u potpunosti jasan, veruje se da su upala i narušena ravnoteža crevne flore u osnovi tog odnosa.

Ipak, dovoljan unos proteina je veoma važan za osobe koje imaju RA – proteini pomažu u očuvanju snage i funkcije mišića, a uz to pružaju osećaj sitosti, što olakšava održavanje zdrave telesne težine.

- Riba je odlična zamena za meso kao izvor proteina. Riba kao što su losos, skuša, tunjevina, sardine i haringa bogata je omega-3 masnim kiselinama - kaže dr Dominges.

Prema istraživanjima, omega-3 kiseline mogu smanjiti upalu i ublažiti osećaj bola i otoka u zglobovima.

0822-secer.jpg
Skokovi šećera u krvi mogu pogoršati simptome RA-a ako se upala proširi na zglobove Foto: Shutterstock

Šećer i rafinisano brašno

Nakon konzumiranja prostih ugljenih hidrata, koji se brzo razlažu u organizmu, dolazi do naglog porasta nivoa šećera u krvi. Takve namirnice uključuju slatkiše, gazirane napitke, beli hleb, testeninu od belog brašna i beli pirinač.

Ovakvi skokovi šećera u krvi podstiču organizam da proizvodi proupalne supstance koje se zovu citokini, a oni mogu pogoršati simptome RA-a ako se upala proširi na zglobove.

Pored toga, ove namirnice mogu doprineti povećanju telesne mase, čime se dodatno opterećuju zglobovi.

Umesto rafinisanih ugljenih hidrata, birajte proizvode od celog zrna (integralni hleb, testenina, pirinač) i napitke bez dodatog šećera.

Jedan pregled istraživanja preporučuje izbacivanje šećera i veštačkih zaslađivača iz ishrane kako bi se smanjio rizik od RA-a i simptoma povezanih sa upalom. Iako dosadašnji dokazi ne pokazuju da šećer direktno izaziva RA, veza svakako postoji.

Proveravajte deklaracije na proizvodima – šećer se često krije pod drugim nazivima kao što su fruktoza i saharoza.

przena-hrana-shutterstock-1523959358.jpg
Izbacivanje pržene hrane iz ishrane može pomoći u smanjenju upale, pokazuju istraživanja Foto: Shutterstock

Pržena hrana

Izbacivanje pržene hrane iz ishrane može pomoći u smanjenju upale, pokazuju istraživanja. Pržena hrana sadrži toksine poznate kao napredni produkti glikacije (AGEs), koji mogu izazvati oksidaciju u ćelijama tela i tako doprineti zapaljenskim procesima.

Pored toga, pržena hrana je bogata mastima i kalorijama, što može doprineti gojaznosti. Takođe povećava rizik od srčanih bolesti, koji je kod osoba sa RA-om već povišen.

- Kad god je moguće, koristite fritezu na vruć vazduh (air fryer) i birajte pečenu, a ne prženu hranu - savetuje dr Dominges.

Gluten

Gluten, protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i ječma, može izazvati upalu kod nekih osoba. Iako veza između glutena i reumatoidnog artritisa nije potpuno dokazana, neka istraživanja pokazuju da bezglutenska ishrana može smanjiti upalu kod osoba sa RA-om.

Međutim, u jednoj od tih studija, ishrana bez glutena je uključivala i izbacivanje mesa i laktoze tokom tri meseca, pa se ne zna tačno šta je imalo presudni efekat.

Ljudi koji su osetljivi na gluten često prijavljuju da se osećaju bolje kada ga izbace iz ishrane.

- Ako vam gluten izaziva pogoršanje simptoma, najbolje je da ga izbegavate - kaže Dominges.

bez glutena shutterstock_1356165542.jpg
Ako vam gluten izaziva pogoršanje simptoma, najbolje je da ga izbegavate Foto: Shutterstock

Kod reumatoidnog artritisa, bol može biti konstantan ili intermitentan, lokalizovan ili široko rasprostranjen. Bol je važan simptom u dijagnostici RA.

Alkohol

Većina lekova se metaboliše u jetri, pa se alkohol ne preporučuje, posebno ako uzimate metotreksat, kako bi se jetra zaštitila. Takođe, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) u kombinaciji sa alkoholom mogu povećati rizik od stomačnih problema, uključujući krvarenje i čireve.

Istraživanja takođe povezuju umerenu konzumaciju alkohola sa povećanim rizikom od osteoporoze, što je važno jer su osobe sa RA-om već u rizičnoj grupi za ovu bolest. U jednoj studiji, osobe koje su pile 1–2 alkoholna pića dnevno imale su 1,34 puta veći rizik od osteoporoze, dok je kod onih koji su pili dve ili više čaša dnevno rizik bio 1,63 puta veći u odnosu na one koji ne piju.

Industrijski prerađena hrana

Prerađena hrana, kao što su grickalice, keks, instant obroci i zaslađeni gazirani napici, često je puna sastojaka koji izazivaju upalu. Ovakvi proizvodi, poznati kao „brza hrana iz prodavnice“, obiluju šećerom, rafinisanim brašnom, solju i zasićenim mastima – što ih čini ukusnim i privlačnim, ali veoma nezdravim.

Zato uvek čitajte deklaracije na proizvodima i proveravajte nutritivne vrednosti i spisak sastojaka kako biste pravili bolje izbore koji neće pogoršati vaše RA simptome.

nezdrave-grickalice-shutterstock-629135168.jpg
Prerađena hrana često je puna sastojaka koji izazivaju upalu Foto: Shutterstock

Iako ne postoji jedinstvena dijeta za RA koju stručnjaci preporučuju, i promena načina ishrane ne može zameniti terapiju, unošenje zdravijih izbora može biti važan korak ka boljoj kontroli bolesti i opštem zdravlju.

Izvori: everydayhealth.com/ Miss7zdrava/Zdravlje.Kurir.rs

12 znakova reumatoidnog artritisa na koje odmah treba reagovati: Ako ste ujutru ukočeni duže od pola sata - trk kod lekara