Slušaj vest

Nutricionistkinja i magistarka farmacije Asja Sirbubalo osmislila je upravo takav recept savršen za prolećne dane, kad nam prijaju lagani, ali hranljivi obroci. Priprema se u jednoj posudi, ne zahteva puno truda, a bogat je povrćem, proteinima i aromatičnim začinima.

Prolećna piletina s povrćem iz rerne

Potrebno vam je (za 4 osobe)

  • oko 800 g pilećeg filea, isečenog na krupnije komade
    2 patlidžana
    2 tikvice
    šaka čeri paradajza
    nekoliko čenova belog luka
    sok od jednog limuna
    maslinovo ulje
    prstohvat cimeta
    morska so
    sveže začinsko bilje po ukusu (ružmarin, timijan, origano, vlašac, bosiljak, može sve ili po izboru)
    oko 100 g feta sira
zacinske biljke shutterstock_2221415643.jpg
Začine dodajte po ukusu Foto: Shutterstock

Priprema

Iseckajte patlidžan i tikvice na veće komade, a čeri paradajz prepolovite. Sve stavite u veću činiju, dodajte pileće meso i prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodajte i začinsko bilje (najpre ono čvršće, poput ruzmarina, origana i timijana), ceo beli luk, so i malo cimeta. Sve dobro izmešajte i ostavite u frižider da se marinira nekoliko sati, ako imate vremena.

Zatim preručite sve u dublju tepsiju i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon toga pojačajte temperaturu na 250 stepeni još 10 minuta da se meso lepo zapeče. Kada izvadite iz rerne, preko jela dodajte izmrvljeni feta sir, sveži bosiljak i vlašac.

Zdravlje u čaši: Smuti od jagoda koji topi masne naslage i podmlađuje kožu