Slušaj vest

Verovali ili ne, voće zaista sadrži proteine.

- Voće uglavnom doprinosi unosu ugljenih hidrata, ali takođe sadrži i određenu količinu proteina, pa čak i malo masti - kaže Džena Bredok, registrovani dijetetičar i sportski nutricionista iz Sent Ogastina na Floridi. To je zato što većina namirnica – uz nekoliko izuzetaka – sadrži kombinaciju tih makronutrijenata.

Iako je „protein trenutno veoma popularan“, kako kaže Bredok, važno je imati na umu da voće nije izvor bogat proteinima. Na primer, jedno jaje sadrži oko šest grama proteina, dok voće obično sadrži samo nekoliko grama po šolji. (Ako tražite biljne izvore bogatije proteinima, odličan izbor su pasulj, edamame, sočivo i tofu.)

Ipak, voće može doprineti ukupnom unosu proteina u okviru obroka ili užine.

- Kada razgovaram sa klijentima, volim da im predložim "raznovrstan unos proteina’“, kaže Bredok. Ova tehnika podrazumeva da ne brojite samo očigledne izvore proteina (poput jaja u omletu), već da dodate i voće koje sadrži određenu količinu proteina.

- Voće sadrži relativno malo kalorija, a bogato je vlaknima i vodom, što podržava zdravlje organa za varenje i doprinosi osećaju sitosti, čime može pomoći u održavanju telesne težine - kaže Paulina Šeti, registrovani dijetetičar i viši savetnik Američkog koledža za medicinu načina života iz Česterfilda, Misuri.

avokado shutterstock_2410084777.jpg
Jedna šolja avokada isečenog na kockice sadrži 3 g proteina Foto: Shutterstock

Ako želite da povećate unos proteina, počnite da jedete ovih šest vrsta voća.

Avokado (3 g proteina po šolji, isečen na kriške)

Avokado sadrži nekoliko grama proteina, i da, tehnički je to „slankasto“ voće, kaže Kimberli Gomer, dijetetičarka iz Majamija.

- Avokado takođe sadrži protivupalne zdrave masti koje doprinose osećaju sitosti - kaže ona. Gomer preporučuje guakamole ili zgnječeni avokado kao odličan način za konzumaciju u vidu umaka uz užinu koja će vas zasititi.

Imajte u vidu da avokado ima više kalorija u poređenju s drugim vrstama voća. Jedna šolja kockica avokada sadrži oko 234 kalorije. Šeti preporučuje da ga dodate na tost, u salate, smutije, ili da ga umutite u kremaste sosove.

sok-od-kupina-shutterstock-693158440.jpg
Kupine su niskokalorične, bogate vlaknima i antioksidansima Foto: Shutterstock

Kupine (2 g proteina po šolji)

Bobičasto voće je cenjeno zbog sadržaja antioksidanasa, ali sadrži i nešto proteina (oko jedan do dva grama po šolji). Kupine prednjače među bobičastim vrstama kada je reč o sadržaju proteina — imaju više proteina od borovnica, jagoda ili malina. 

- Kupine su niskokalorične, bogate vlaknima i antioksidansima, a sadrže i fitonutrijent antocijanin - kaže Šeti.

Preporučuje da ih jedete kao užinu, dodate u voćne ili zelene salate, pomešate sa ovsenom kašom ili ih dodate u poslastice i kolače. Antocijanini i drugi biljni spojevi takođe pomažu zdravlju crevne mikrobiote – kolonije mikroorganizama u vašim crevima koja utiče na razne aspekte zdravlja, uključujući funkcionisanje imunog sistema, dodaje Bredok.

nar.jpg
Nar je odličan su izvor vlakana - 7 g po šolji Foto: Shutterstock

Nar (2,9 g proteina po šolji)

Kada jedete nar, konzumirate crvene arile, odnosno semenke ovog voća. Hrskave su i odličan su izvor vlakana (7 g po šolji).

- Neka istraživanja povezuju nar sa zdravljem srca zahvaljujući njegovim antioksidantnim i protivupalnim svojstvima - kaže Gomer. Vađenje semenki iz nara može biti naporno, ali se on može kupiti već očišćen, u svežem obliku što olakšava dodavanje u ishranu.

Kajsije (2,2 g proteina po šolji)

U proleće i leto, kada su u sezoni, sveže kajsije se lako mogu pronaći u prodavnicama i na pijacama. Tokom cele godine lako su dostupne u sušenom obliku. (Pola šolje sušenih polovina kajsije sadrži 2,2 g proteina.).

Pošto je iz sušenog voća uklonjena voda, ono je kaloričnije. A zbog intenzivnije slatkoće, sušeno voće se lako može pojesti u većim količinama, upozorava Gomer. Pola šolje sušenih kajsija sadrži oko 157 kalorija, pa je važno da izaberete porciju koja odgovara vašim energetskim potrebama.

shutterstock-677077315.jpg
Pola šolje sušenih kajsija sadrži oko 157 kalorija, pa je važno da izaberete porciju koja odgovara vašim energetskim potrebama. Foto: Shutterstock

Banana (1,5 g proteina po jednoj velikoj banani)

Banane su prirodno slatke, kremaste i idealna užina za poneti, kaže Šeti. Ona ističe njihovu sadržinu vlakana (3,5 g po banani), vitamine B i C, kao i minerale poput bakra i kalijuma, kao ključne nutritivne prednosti.

Banane se lako blendaju u smutije i kolače, a kada se zamrznu i izmiksuju, predstavljaju odličnu alternativu sladoledu bez mleka.

Kivi (1,9 g proteina po šolji)

Kivi skriva brojne zdravstvene benefite. Pre svega, ovo kiselo-slatko voće sadrži skoro dva grama proteina po šolji — što nije loše. Takođe je poznato po tome što poboljšava varenje i doprinosi redovnim pražnjenjima creva, verovatno zahvaljujući sadržaju vlakana, koja omekšavaju stolicu i povećavaju učestalost pražnjenja.

Izvor: everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs

7 znakova da imate nedostatak proteina: Promene se razvijaju postepeno, a neke mogu biti zabrinjavajuće