Detoks salata od cvekle i nara je prirodni buster krvne slike: Ukusna je, zdrava i lako se sprema
Salata od cvekle i nara spoj je ukusa i zdravlja – bogata je gvožđem, vitaminom C i antioksidansima, prirodno jača organizam i osnažuje krvnu sliku. Zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima, idealna je za one koji se bore s anemijom ili žele da na prirodan način ojačaju imunitet.
Nar je bogat vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji željeza i ima snažna antioksidativna svojstva koja podržavaju zdravlje srca i imuniteta.
Dok je cvekla dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vlakana, koji poboljšavaju krvnu sliku i podržavaju zdravlje probavnog sistema.
Kombinacija ove dve biljke daje odličnu salatu koja je posebno pogodna sa osobama koje imaju anemiju. Evo kako da je napravite:
Potrebno je:
- 3 cvekle
- 1 vezica peršuna
- pola limuna
- 1 nar
- maslinovo ulje
Po želji: krupna morska so i za ukras malo ljubičastog luka
Priprema
Ogulite cveklu i isecite je na tanke kriške. Kuvajte je dok ne postigne željenu mekoću, a zatim je narendajte. Dodajte iseckan peršun, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, a na kraju pospite sa malo krupne morske soli po želji i ukrasite kolutovima ljubičastog luka.
Zdravstvene prednosti nara i cvekle
Poboljšavaju krvnu sliku - Nar i cvekla zajedno pomažu u borbi protiv anemije, jer poboljšavaju apsorpciju gvožđa.
Podstiču zdravlje srca - Smanjuju rizik od srčanih bolesti zahvaljujući antioksidansima i vlaknima.
Jačaju imunitet - Bogati su vitaminom C koji jača imunološki sistem.
Pomažu u detoksikaciji - Cvekla i nar pomažu u čišćenju organizma od toksina.
Regulišu krvni pritisak - Oba povrća sadrže sastojke koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Beta-karoten iz šargarepe pretvara se u retinol, aktivni oblik vitamina A, pa se salata od šargarepe često naziva "retinol salata", jer pomaže organizmu da stvori ovaj važan vitamin. Evo kako da je napravite
Muči vas vaginalna suvoća? Stručnjaci otkrivaju prirodan način da se rešite neprijatnih simptoma