Slušaj vest

Nar je bogat vitaminom C, koji pomaže u apsorpciji željeza i ima snažna antioksidativna svojstva koja podržavaju zdravlje srca i imuniteta.

Dok je cvekla dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vlakana, koji poboljšavaju krvnu sliku i podržavaju zdravlje probavnog sistema.

Kombinacija ove dve biljke daje odličnu salatu koja je posebno pogodna sa osobama koje imaju anemiju. Evo kako da je napravite:

Potrebno je:

Po želji: krupna morska so i za ukras malo ljubičastog luka

Priprema

Ogulite cveklu i isecite je na tanke kriške. Kuvajte je dok ne postigne željenu mekoću, a zatim je narendajte. Dodajte iseckan peršun, prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, a na kraju pospite sa malo krupne morske soli po želji i ukrasite kolutovima ljubičastog  luka. 

cvekla salata shutterstock_414348082.jpg
Cvekla dobar izvor gvožđa, folne kiseline i vlakana, koji poboljšavaju krvnu sliku Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti nara i cvekle

Poboljšavaju krvnu sliku - Nar i cvekla zajedno pomažu u borbi protiv anemije, jer poboljšavaju apsorpciju gvožđa.

Podstiču zdravlje srca - Smanjuju rizik od srčanih bolesti zahvaljujući antioksidansima i vlaknima.

Jačaju imunitet - Bogati su vitaminom C koji jača imunološki sistem.

Pomažu u detoksikaciji - Cvekla i nar pomažu u čišćenju organizma od toksina.

Regulišu krvni pritisak - Oba povrća sadrže sastojke koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Beta-karoten iz šargarepe pretvara se u retinol, aktivni oblik vitamina A, pa se salata od šargarepe često naziva "retinol salata", jer pomaže organizmu da stvori ovaj važan vitamin. Evo kako da je napravite