Kako da češće jedete lanene semenke? 5 jednostavnih recepata za zdravlje i uživanje
Nekada su se koristile isključivo u narodnoj medicini, a danas ih sve češće srećemo u ishrani ljudi koji vode računa o zdravlju.
Lanene semenke su sitne, ali izuzetno moćne kada je zdravlje u pitanju. Bogate su vlaknima, zdravim mastima i biljnim jedinjenjima koja povoljno utiču na ceo organizam. Nekada su se koristile isključivo u narodnoj medicini, a danas ih sve češće srećemo u ishrani ljudi koji vode računa o zdravlju. Ako se pitate kako da ih uvrstite u svakodnevne obroke - na pravom ste mestu.
Zašto je dobro jesti lan?
Umeren unos lanenih semenki može da doprinese boljoj probavi, zdravlju srca i lakšem održavanju telesne težine. Osim toga, njihova vlakna pomažu kod zatvora, lignani (biljni estrogeni) blagotvorno deluju na hormone, a omega-3 masne kiseline hrane kožu i kosu. Kod osoba s dijabetesom mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi. Važno je napomenuti da ih je najbolje jesti samlevene i uz dosta tečnosti, kako ne bi izazvale nadimanje. Predstavljamo vam pet ukusnih i jednostavnih recepata koji će vam pomoći da ih lakše uvrstite u ishranu.
Smuti sa lanenim semenkama
Potrebno vam je
- kašika mlevenog lana
šolja bademovog ili običnog mleka
banana
½ šolje zamrznutog bobičastog voća
Priprema
Sameljite lan ako već nije mleven. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u čašu i odmah konzumirajte.
Ovsena kaša sa lanom
Potrebno vam je
- ½ šolje ovsenih pahuljica
šolja vode
kašika mlevenog lana
kašika seckanih oraha ili badema
sveže voće (banana, borovnice i sl.)
Priprema
Kuvajte pahuljice u vodi dok ne omekšaju ili ih pripremite tko što ćete ih potopiti preko noći. Dodajte mleveni lan. Na vrh stavite orašaste plodove i voće.
Energetske kuglice
Potrebno vam je
- šolja očišćenih urmi
½ šolje indijskih oraha i badema
¼ šolje mlevenog lana
2 kašike kakao praha
Priprema
U secku sameljite urme i orašaste plodove dok se ne sjedine u lepljivu smesu. Dodajte lan i kakao, pa izmešajte. Oblikujte kuglice i ostavite ih u frižideru najmanje 30 minuta pre konzumacije.
Palačinke sa lanom
Potrebno vam je
- šolja integralnog brašna
kašika mlevenog lana
kašika praška za pecivo
šolja mleka (biljno ili obično)
jaje
kašičica vanile
Priprema
Pomešajte brašno, lan i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite mleko, jaje i vanilu. Spojite obe smese i mešajte dok ne postane glatko. Pržite palačinke na tiganju s obe strane dok ne porumene.
Parfe sa grčkim jogurtom
Potrebno vam je
- šolja grčkog jogurta
kašika mlevenog lana
½ šolje mešanog bobičastog voća
2 kašike granole
Priprema
U čaši redom slažite jogurt, voće i mleveni lan. Na kraju pospite granolom i poslužite.
Saveti za kraj
Ako lanene semenke želite da uvedete u svakodnevnu ishranu, neka to bude postepeno i uvek uz dovoljno vode. Tako ćete iskoristiti sve njihove blagodeti, a izbeći moguće nelagodnosti sa varenjem.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Genetski potpis iz krvi otkriva Parkinsonovu bolest: Olakšaće dijagnozu i razlikovanje sličnih poremećaja