Slušaj vest

Ove veganske bolonjeze podsećaju na italijanski klasik koji svi volimo. Umesto mlevenog mesa koristi se kombinacija šampinjona, šargarepe, luka, paradajza i oraha, kako bi se napravio odgovarajući sos, kaže na svom blogu nutricionista i health coach Tatjana Popović. Bezglutenske špagete su opcija koju savetuje, ali svakako nije obavezna.

Bolonjeze sa pečurkama

Potrebno vam je (za 3-4 porcije)

  • 300 g kuvanih (bezglutenskih) špageta
    ½ kašike maslinovog ulja
    2 šolje šampinjona, sitno iseckanih
    luk, sitno seckan
    2 šargarepe, sitno seckane
    4 čena belog luka, izgnječena
    kašika paradajz paste
    2 kašike soja sosa
    2 kašičice mediteranskog začina
    ½ šolje crvenog vina
    3 ½ šolje pelata
    šolja bujona od povrća
    šolja oraha, sitno seckanih
    2 kašike nutritivnog kvasca, opciono
    lovorov list
    so i biber, po ukusu
bolonjeze shutterstock_1746114455.jpg
Pečurke u ovom slučaju menjaju mleveno meso Foto: Shutterstock

Priprema

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi, te dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne puste vodu i malo porumene, oko 7-8 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte luk, beli luk i šargarepu, te dinstajte još oko 3-4 minuta. Napravite malo mesta u tiganju i stavite paradajz pastu, ostavite da se dinsta 30 sekundi, pa je pomešajte sa povrćem, koje je već u tiganju. Dodajte soja sos i mediteranski začin, te dinstajte još oko 30-60 sekundi. Pojačajte temperaturu i u tiganj sipajte crveno vino, te kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta, pa ponovo smanjite temepraturu. Dodajte pelat, bujon od povrća, orahe, nutritivni kvasac i lovorov list. Ostavite da se sve kuva dok se sos ne zgusne, oko 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Uklonite lovorov list, te sklonite tiganj sa ringle. Pustite da sos odstoji nekoliko minuta. Sveže skuvane špagete prelijte dobijenim sosom. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Meksičke punjene paprike prema receptu nutricioniste: Lagan, ukusan i zdrav ručak