Špagete bolonjeze sa pečurkama i crnim vinom: Recept nutricioniste za zdrav ručak
Bogatog ukusa i savršene teksture, ovaj sos će zadovoljiti i najzahtevnija nepca. Prava je inspiracija za one koji traže zdraviju, ali jednako ukusnu verziju omiljenog jela.
Ove veganske bolonjeze podsećaju na italijanski klasik koji svi volimo. Umesto mlevenog mesa koristi se kombinacija šampinjona, šargarepe, luka, paradajza i oraha, kako bi se napravio odgovarajući sos, kaže na svom blogu nutricionista i health coach Tatjana Popović. Bezglutenske špagete su opcija koju savetuje, ali svakako nije obavezna.
Bolonjeze sa pečurkama
Potrebno vam je (za 3-4 porcije)
- 300 g kuvanih (bezglutenskih) špageta
½ kašike maslinovog ulja
2 šolje šampinjona, sitno iseckanih
luk, sitno seckan
2 šargarepe, sitno seckane
4 čena belog luka, izgnječena
kašika paradajz paste
2 kašike soja sosa
2 kašičice mediteranskog začina
½ šolje crvenog vina
3 ½ šolje pelata
šolja bujona od povrća
šolja oraha, sitno seckanih
2 kašike nutritivnog kvasca, opciono
lovorov list
so i biber, po ukusu
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi, te dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne puste vodu i malo porumene, oko 7-8 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte luk, beli luk i šargarepu, te dinstajte još oko 3-4 minuta. Napravite malo mesta u tiganju i stavite paradajz pastu, ostavite da se dinsta 30 sekundi, pa je pomešajte sa povrćem, koje je već u tiganju. Dodajte soja sos i mediteranski začin, te dinstajte još oko 30-60 sekundi. Pojačajte temperaturu i u tiganj sipajte crveno vino, te kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta, pa ponovo smanjite temepraturu. Dodajte pelat, bujon od povrća, orahe, nutritivni kvasac i lovorov list. Ostavite da se sve kuva dok se sos ne zgusne, oko 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Uklonite lovorov list, te sklonite tiganj sa ringle. Pustite da sos odstoji nekoliko minuta. Sveže skuvane špagete prelijte dobijenim sosom. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs
Voda od crnog luka za rast kose: Stručnjaci otkrivaju kako deluje