Špagete bolonjeze sa pečurkama i crnim vinom: Recept nutricioniste za zdrav ručak
Ove veganske bolonjeze podsećaju na italijanski klasik koji svi volimo. Umesto mlevenog mesa koristi se kombinacija šampinjona, šargarepe, luka, paradajza i oraha, kako bi se napravio odgovarajući sos, kaže na svom blogu nutricionista i health coach Tatjana Popović. Bezglutenske špagete su opcija koju savetuje, ali svakako nije obavezna.
Bolonjeze sa pečurkama
Potrebno vam je (za 3-4 porcije)
- 300 g kuvanih (bezglutenskih) špageta
½ kašike maslinovog ulja
2 šolje šampinjona, sitno iseckanih
luk, sitno seckan
2 šargarepe, sitno seckane
4 čena belog luka, izgnječena
kašika paradajz paste
2 kašike soja sosa
2 kašičice mediteranskog začina
½ šolje crvenog vina
3 ½ šolje pelata
šolja bujona od povrća
šolja oraha, sitno seckanih
2 kašike nutritivnog kvasca, opciono
lovorov list
so i biber, po ukusu
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi, te dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne puste vodu i malo porumene, oko 7-8 minuta. Smanjite temperaturu, dodajte luk, beli luk i šargarepu, te dinstajte još oko 3-4 minuta. Napravite malo mesta u tiganju i stavite paradajz pastu, ostavite da se dinsta 30 sekundi, pa je pomešajte sa povrćem, koje je već u tiganju. Dodajte soja sos i mediteranski začin, te dinstajte još oko 30-60 sekundi. Pojačajte temperaturu i u tiganj sipajte crveno vino, te kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta, pa ponovo smanjite temepraturu. Dodajte pelat, bujon od povrća, orahe, nutritivni kvasac i lovorov list. Ostavite da se sve kuva dok se sos ne zgusne, oko 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Uklonite lovorov list, te sklonite tiganj sa ringle. Pustite da sos odstoji nekoliko minuta. Sveže skuvane špagete prelijte dobijenim sosom. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs