Slušaj vest

Večera je za mnoge koji rade do kasno popodne i ne dolaze kući pre 18 časova obično najveći obrok u toku dana, svejedno da li ga zovete ručak ili večera.

Ukoliko nikako ne možete da dočekate da sednete za sto nakon napornog dana, u međuvremenu birate užinu koja će vas dugo držati sitim, odnosno onu koja sadrži proteine i vlakna, savetuje nutricionista Amanda Blečman. Sledi nekoliko predloga užina koje nutricionisti preporučuju, a koje neće pokvariti vaš apetit.

Miks orašastih plodova

Bilo da su to bademi, orasi ili pistaći, orašasti plodovi su odličan izbor za užinu pre večere. Prema rečima dijetetičarke Erin Palinski-Vajd, koja posebno voli pistaće, oni su dobar izvor proteina i vlakana.

orašasti plodovi shutterstock_2430077529.jpg
Jednostavni za poneti, gde god da ste Foto: Shutterstock

- Samo 28 grama pistaća (oko 49 komada) sadrži šest grama proteina i tri grama vlakana, što ih čini savršenim za užinu, bilo da ih jedete same ili koristite kao dodatak ovsnoj kaši, siru ili jogurtu. Možete ih dodati i u jednostavnu mešavinu sa suvim voćem i integralnim žitaricama za međuobrok koji možete poneti sa sobom - kaže ona.

Čaša jogurta

Jogurt sadrži kompletne proteine, što znači da obezbeđuje svih devet esencijalnih amino kiselina koje telo ne može samo da proizvede, kaže Blečman.

- Volim grčki jogurt koji ima 15-17 grama proteina po porciji, i obično ga jedem sa svežim bobičastim voćem i mlevenim lanenim semenkama za dodatna vlakna - brzo se sprema i vrlo je ukusno - savetuje. Jogurt će vam smiriti stomak, a ne na štetu apetita, što je baš ono vam je potrebno.

undefined
Grčki jogurt kombinujte sa voćem i semenkama Foto: Shutterstock

Proteinski šejk

Ako ste u pokretu, proteinski šejk koji se može držati van frižidera može da bude odličan izbor, kaže Blečman. 

- Preporučujem da izaberete onaj koji ima dobar balans proteina i vlakana - dodaje. Možda ćete kasnije doći kući i treba vam nešto što će vas držati sitim do večere, ili jednostavno želite brzu užinu tokom dana. U svakom slučaju, proteinski šejk je sigurna i praktična užina pre glavnog obroka.

Tost sa avokadom

Mnogi znaju da integralni hleb može da bude dobar izvor vlakana, ali možda ne znaju da dve kriške sadrže i oko osam grama proteina, kaže Blečman.

- Volim da tost premažem avokadom, grčkim jogurtom, stavim malo krupne morske soli i jedem ga uz voće - otkriva. Iako se tost uglavnom jede za doručak, može da bude i odlična užina.

shutterstock-1936156393.jpg
Tost nije rezervisan samo za doručak Foto: Shutterstock

Žitarice sa mlekom bogatim proteinima

Nisu sve žitarice iste - neke mogu da budu prava užina pre večere, kaže dijetetičarka Vanesa King.

- Ovo je prava kombinacija složenih ugljenih hidrata, čistih proteina i tečnosti. Birajte integralne žitarice sa što više vlakana i što manje šećera i zasićenih masti - to je dobro za zdravlje srca. "Uparite" ih sa mlekom s niskim procentom masti ili sojinim mlekom. Ukoliko više volite druga biljna mleka, važno je da budu obogaćena proteinima - kaže King.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs

Zaboravite na valunge: Ove semenke olakšavaju menopauzu, 3 načina da ih jedete češće