Slušaj vest

Sastojci su puni vlakana, antioksidanata i proteina biljnog porekla za koje znamo da su posebno korisni za naše zdravlje.

Salata od leblebija i mente

Potrebno je: 

  • 4 srednja paradajza, sitno iseckana
  • 2 mala krastavca, sitno iseckana
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan
  • 1 konzerva (oko 400 g) leblebija, ispranih i oceđenih
  • 1⁄4 šolje soka od limete (ili limuna)
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • krupna so po želji
  • sveže mleveni biber, po želji
  • 1 šolja krupno seckanih svežih listova mente
  • hrskavi listovi zelene salate za serviranje

Priprema

U velikoj posudi sjedinite sitno iseckan paradajz, krastavce, crni luk i oceđene leblebije. U posebnoj, manjoj posudi umutite sok od limete i maslinovo ulje, pa dobijeni dresing prelijte preko salate. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.

Po ukusu dodajte so i biber, zatim umešajte seckanu svežu mentu. Salatu ohladite u frižideru oko sat vremena. Pre serviranja, posudu obložite listovima zelene salate i preko njih rasporedite rashlađenu mešavinu.

shutterstock_2480360541.jpg
Krastavci su hidrantni, imaju antiinflamatorna svojstva i sadrže vitamin K Foto: Shutterstock

Zašto je ova salata dobra?

Ukratko, zbog svojih izuzetno vrednih sastojaka:

  • Paradajz je bogat likopenom i kalijumom, koji pomažu u zdravlju srca i očiju.
  • Krastavci su hidrantni, imaju antiinflamatorna svojstva i sadrže vitamin K.
  • Crni luk sadrži kvercetin i prebiotike i podstiče zdravlje srca i creva.
  • Leblebije su biljni izvor kompletnih proteina, bogate vlaknima i vitaminima.
  • Sok od limete je vredan izvor vitamina C, podstiče apsorpciju kalcijuma.
  • Maslinovo ulje sadrži zdrave masti i antiinflamatorne antioksidante.
  • Nana, osim što je osvežavajuća, može pomoći i varenju.
  • Zelena salata, posebno njeni tamniji delovi, sadrži vitamin K i antioksidante za mozak i vid.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Retinol salata od šargarepe - Prirodni izvor vitamina A za zdravlje kože i vida