Slušaj vest

Ova musaka od plavog patlidžana dolazi iz kuhinje nutricioniste Branke Mirković i predstavlja laganiju, ali podjednako ukusnu varijantu klasične grčke musake. Umesto krompira (za jedan od slojeva) koristi se isključivo pečeni patlidžan, a sve je upotpunjeno domaćim bešamel sosom i bogatim nadevom od mlevenog mesa. Idealna je kao glavni obrok za celu porodicu - zasitna, a ujedno laka za varenje.

Zapečena musaka od plavog patlidžana

Potreno vam je

Za musaku

Za bešamel sos

  • 50 g putera
  • supena kašika ulja
  • 2 ravne supene kašike brašna
  • 0,5 l mleka ili bujona
  • so, biber
  • malo rendanog muskatnog oraščića (po želji)

Kalorijska vrednost po porciji: 597 kcal

musaka shutterstock_2296887275.jpg
U Grčkoj se često dodaje cimet u meso za specifičnu aromu Foto: Shutterstock

Priprema

Crni i beli luk sitno iseckajte, pa ih propržite na malo ulja. Dodajte mleveno meso, posolite i pobiberite. Dinstajte dok ne porumeni, a zatim ostavite da se prohladi i umešajte jaje.

Patlidžan isecite uzdužno na kriške (oko 1,5 cm debljine), začinite sa obe strane i premažite maslinovim uljem. Zapecite ih u rerni na 200°C dok blago ne porumene. Po potrebi pecite u više tura.

U pleh ređajte red patlidžana, mesni nadev, pa ponovo patlidžan i meso.

Za bešamel: na malo putera i ulja propržite brašno, postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatku masu. Na kraju posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić po ukusu.

Prelijte bešamel preko musake i pecite na 200°C 10 minuta, zatim smanjite na 180°C i pecite još oko 30 minuta. Ostavite da se prohladi pre sečenja.

Meksičke punjene paprike prema receptu nutricioniste: Lagan, ukusan i zdrav ručak