Slušaj vest

Ne postoji jedinstven plan ishrane ili jedan pristup za kontrolu dijabetesa tip 2.

- To znači da, ako želite da u svoju ishranu uvrstite deserte koji su zaista ukusni, sigurno postoji način da recept koji volite prilagodite svojim potrebama - kaže Edvina Klark, nutricionistkinja iz San Franciska, dodajući da to posebno važi ako ste spremni da se potrudite i sami napravite poslasticu po svojoj meri.

Idealne mere 

Osobe sa dijabetesom mogu bezbedno uživati u poslasticama koje sadrže minimalnu količinu dodatog šećera, najmanje pet grama proteina, manje od 30 grama ugljenih hidrata i manje od pet grama zasićenih masti po porciji, ali je pre uključivanja novog deserta u redovnu ishranu ključno proveriti kako ga vaše telo podnosi.

Reakcija nivoa šećera u krvi razlikuje se od osobe do osobe i nije uvek laka za predvideti. Zato je najbolje početi sa malom količinom deserta i pratiti kako telo reaguje pre nego što pojedete veću količinu.

- Stres, san, bolest i fizička aktivnost takođe mogu uticati na nivoe šećera u krvi nakon unošenja određenih namirnica. Drugim rečima, reakcija vašeg tela ne mora uvek biti ista, pa je dobro da je pratite - savetuje Klark, koja je kreirala deserte po navedenim preporukama, i to deserte koji su, osim što su zdravi, i veoma ukusni i jednostavni za pripremu.

banane-shutterstock-341156408.jpg
Banane, bogate vlaknima, mogu pomoći u stabilizaciji šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 Foto: Shutterstock

Kremasti sladoled od banane na štapiću

Sladoled neodoljivog ukusa koji sadrži zdrave masti, vlakna i proteine – sastojke koji sprečavaju nagli skok šećera u krvi koji se obično javlja kada dijabetičari odluče da se počaste desertom. Ali ovo je sladoled koji možete lizati kad god poželite!

Za osam štapića potrebno je:

  • 1 zreo avokado
  • 4 zrele banane srednje veličine
  • 2 šolje grčkog jogurta
  • 4 kašičice meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje punomasnog mleka ili biljnog mleka po izboru

Priprema

Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, zatim je rasporedite u 8 kalupa za sladoled i stavite u zamrzivač da se stegne, a pre serviranja izvadite štapiće iz zamrzivača i ostavite ih nekoliko minuta na sobnoj temperaturi pre nego što ih izvadite iz kalupa.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Napravite zdrav sladoled od samo tri sastojka, ukusan je i povoljno utiče na probavu - evo kako da ga napravite