Mediteranska ishrana kao tajno oružje protiv masne jetre: Naučnici potvrđuju zašto je baš ona broj jedan u svetu
Mediteranska ishrana, bogata biljkama, a siromašna mesom i mlečnim proizvodima, povezana je sa mnoštvom zdravstvenih prednosti – uključujući duži život i manji rizik od raka. Sada možemo dodati još jednu prednost na listu, prema novoj studiji, a to je zaštita od nastanka masne jetre.
A to je zaštita od steatozne bolesti jetre (MASLD) povezane sa metaboličkom disfunkcijom. Sindrom masne jetre (MASLD) pogađa otprilike jednog od tri čoveka širom sveta i javlja se kada se previše masti nakuplja u jetri. Može dovesti do upale, raka i fibroze, i usko je povezan sa drugim problemima kao što su dijabetes tipa 2 i gojaznost.
Tim sa Univerziteta Rovira i Virgjili u Španiji analizirao je 13 ranijih studija sa ukupno 926 učesnika, svi sa MASLD-om, u kojima su upoređivani različiti načini ishrane.
Mediteranska ishrana se isticala po svojim zdravstvenim prednostima, a povremeni post je takođe napravio značajnu razliku u pogledu brojnih ključnih zdravstvenih markera. Ovim dijetama je smanjeno nekoliko znakova MASLD-a u jetri.
- Ovaj pregled sugeriše da mediteranska ishrana i strategije zasnovane na povremenom postu mogu smanjiti telesnu težinu, poboljšati kontrolu glikemije i smanjiti upalu, sa potencijalnim koristima za funkciju jetre - pišu istraživači u svom objavljenom radu.
Potrebne su dalje dugoročne studije kako bi se potvrdili ovi efekti i osnovni mehanizmi, što će omogućiti optimizaciju protokola i osigurati njihovu bezbednost kod MASLD-a.
Pročitajte:
MEDITERANSKA ISHRANA VEĆ 7 GODINA NAJBOLJA NA SVETU: Ovo je jedina dijeta koju i DOKTORI PREPORUČUJU, A EVO I ZAŠTO
Mediteranska ishrana obećava, ali dokazi još nisu konačni
Teoretski, koristi koje istraživanje pokazuje za mediteransku ishranu i povremeni post trebalo bi da smanje težinu MASLD-a ili da uopšte spreče njegov razvoj. Ali, kako istraživači priznaju, biće nam potrebne dugoročnije studije koje će pratiti napredovanje bolesti tokom vremena da bismo bili sigurniji.
Uprkos ograničenim podacima o ishodima funkcije jetre, rezultati ovog pregleda pružili su ranu indikaciju obećavajućeg potencijala intervencija zasnovanih na mediteranskoj ishrani, pišu istraživači.
Mediteranska ishrana naglašava voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove, maslinovo ulje, ribu i živinu, dok minimizira šećer, crveno meso i prerađenu hranu. Ime je dobila po regionu porekla, posebno zemljama poput Grčke i Italije.
To je pristup ishrani koji postoji već hiljadama godina i koji je ranije bio povezan sa smanjenjem težine i masne bolesti jetre – mada je važno ne pretpostavljati direktan uzrok i posledicu, sa toliko uključenih varijabli.
Bitno je da se jede obilje svežeg povrća kao što su beli i crni luk, spanać, kupus, karfiol, brokoli, cvekla, šargarepa, kao i mahunarki poput pasulja, sočiva, boba, leblebije...
Zaključak
Ono što je jasno jeste da je mediteranska ishrana veoma dobra za nas i da može održati naše telo zdravijim tokom dužeg vremenskog perioda. Naučnici još uvek istražuju kako tačno to funkcioniše, ali izgleda da se efekti protežu i na stanja jetre.
MASLD je kompleksno stanje sa mnogim faktorima koji utiču na njegov rizik/razvoj, uključujući ishranu i imuno-metabolički zdravstveni status, pišu istraživači.
- Shodno tome, istraživanje uticaja i efikasnosti prehrambenih obrazaca u poboljšanju funkcije jetre, zajedno sa imuno-metabolizmom, može biti važno u lečenju MASLD-a.
Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs
8 simptoma masne jetre koje često zanemarujemo. Stručnjak sa Harvarda savetuje kako da smanjite rizik od ciroze i drugih komplikacija
5 jednostavnih letnjih recepata: Sveže, sezonsko voće i povrće za više energije i dobro varenje