Slušaj vest

Krastavac je hranljivo voće sa visokim sadržajem vode. Njegova unos može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, sprečavanju zatvora i podršci mršavljenju. Da biste iskoristili sve zdravstvene prednosti krastavca, važno je da ga jedete sa korom.

Iako se često smatra povrćem, krastavac je zapravo voće.

Bogat je korisnim hranljivim materijama, biljnim jedinjenjima i antioksidansima koji mogu pomoći u lečenju, pa čak i prevenciji određenih zdravstvenih stanja.

Takođe, ima malo kalorija, a sadrži mnogo vode i rastvorljivih vlakana, što ga čini idealnim za hidrataciju i podršku mršavljenju.

Krastavac je bogat hranljivim materijama

Krastavci su niskokalorični, ali sadrže mnoge važne vitamine i minerale.

Jedan sirov, neoljušteni krastavac težak 301 gram sadrži otprilike:

  • Kalorije: 45
  • Masti: 0,3 g
  • Ugljeni hidrati: 11 g
  • Proteini: 2 g
  • Vlakna: 1,5 g
  • Vitamin C: 8 mg
  • Vitamin K: 49 mcg
  • Magnezijum: 39 mcg
  • Kalijum: 442 mg
  • Mangan: 0,2 mg
profimediaparadajz-krastavac-salata.jpg
Jedan sirov, neoljušten krastavac sadrži 0,3 grama masti Foto: Profimedia

Tipična porcija je oko trećina krastavca, što znači da će i takva količina obezbediti značajan deo ovih nutrijenata.

Krastavci su sastavljeni od oko 96 odsto vode, a neoljušteni krastavci zadržavaju više vlakana i vitamina. Ljuštenje smanjuje nutritivnu vrednost. 

Krastavac sadrži antioksidanse

Antioksidansi su molekuli koji sprečavaju oksidaciju, proces koji proizvodi slobodne radikale — štetne čestice koje mogu izazvati hronične bolesti.

Blagotvorni krastavac

Oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima povezuje se sa rakom, bolestima srca, pluća i autoimunim poremećajima. Voće i povrće, uključujući krastavce, bogati su antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od ovih bolesti.

Jedna studija iz 2015. pokazala je da suplementacija prahom krastavca kod starijih osoba povećava nivo antioksidativne aktivnosti.

Starija laboratorijska studija iz 2010. pokazala je da krastavci sadrže flavonoide i tanine, koji su efikasni u borbi protiv slobodnih radikala.

Krastavac doprinosi hidrataciji

Voda ima ključnu ulogu u telu: reguliše temperaturu, prenosi hranljive materije i eliminiše otpadne proizvode.

Hrana može obezbediti i do 40 odsto dnevnog unosa tečnosti, posebno voće i povrće. Studija iz 2013. pokazala je da povećan unos voća i povrća poboljšava hidrataciju kod dece.

Zahvaljujući visokom udelu vode (96%), krastavci su odlični za održavanje hidratacije.

profimedia0248081512.jpg
Krastavci su odlični za održavanje hidratacije tela Foto: Profimedia

Krastavac može pomoći u mršavljenju

Krastavac može doprineti gubitku težine na nekoliko načina:

  • Veoma je niskokaloričan — jedna šolja (104 g) ima samo 16 kalorija, dok ceo krastavac od 300 g ima oko 45 kalorija.
  • Možete ga jesti u većim količinama bez rizika od unosa viška kalorija.
  • Dodaje osvežavajući ukus salatama, sendvičima i može zameniti kaloričnije namirnice.
  • Zbog visokog sadržaja vode, takođe doprinosi osećaju sitosti.
  • Analiza iz 2016. godine utvrdila je da ishrana bogata vodom i siromašna kalorijama pomaže u smanjenju telesne mase.

Krastavac može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi

Studije na životinjama i ćelijama pokazale su da krastavac može:

Jedna studija iz 2010. pokazala je da ekstrakt kore krastavca poboljšava stanje kod dijabetičnih miševa. Dok laboratorijska studija iz 2016. sugeriše da krastavac može smanjiti oksidativni stres, koji doprinosi komplikacijama dijabetesa.

Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se to potvrdilo.

Krastavac podstiče redovno pražnjenje creva

Dehidracija može otežati pražnjenje creva i izazvati zatvor. Krastavci, bogati vodom, pomažu hidrataciju i omekšavaju stolicu. Takođe sadrže pektin – rastvorljivo vlakno koje podstiče redovno pražnjenje i hrani korisne crevne bakterije, čime podržava zdravu probavu.

creva-shutterstock-2458203617.jpg
Krastavac podstiče redovno pražnjenje creva Foto: Shutterstock

Studija iz 2014. godine pokazala je da suplementacija pektinom ubrzava rad creva i poboljšava zdravlje probave.

Zaključak

Krastavci su osvežavajući, hranljivi i svestrani i lako se uklapaju u različite obroke.

Blagog, ali osvežavajućeg ukusa, mogu se jesti sveži, kiseli, kao dodatak salatama ili sendvičima. Često se koriste i kao niskokalorična užina, uz humus, maslinovo ulje, limun ili preliv. Dodavanje krastavaca u ishranu je jednostavan način da podržite zdravlje, hidrataciju i liniju.

Izvor: Healthline.com/Zdravlje.Kurir.rs

Hladna čorba od krastavca, odlično letnje osveženje, pršti od vitamina, a sprema se za tili čas - evo i kako