Slušaj vest

Koučing u ishrani nije još jedna dijeta. Ne počinje zabranama i kalorijskim tablicama, već pitanjem: Šta je ono što tebi treba da bi se osećao zdravo, energično i ispunjeno?

Dijetolog otkriva 5 ključnih principa koji pomažu da zdrave navike postanu trajne.

- U savremenom društvu, preopterećenom informacijama, dijetama i „instant rešenjima“, sve veći broj ljudi oseća se izgubljeno u pokušaju da uspostavi zdrav odnos prema hrani i telu. Upravo u tom haosu nastaje potreba za nečim drugačijim, dubljim i smislenijim – a koučing u ishrani se izdvaja kao odgovor na tu potrebu - kaže dr Veroslava Stanković, dijetolog. 

screenshot-5.jpg
Koučing u ishrani se pokazao kao veoma efikasan u savladavanju prepreka sa kojima se suočavaju ljudi u procesu gubitka kilograma. Foto: Kurir Televizija

Šta je koučing u ishrani i po čemu se razlikuje?

- To je proces u kome klijent, uz vođenje stručnog kouča, uči da prepozna i razume svoje telesne i emocionalne signale, istražuje dublje razloge iza svojih izbora u ishrani i razvija strategije koje su održive na duži rok. Za razliku od klasičnih nutricionista koji često nude gotove planove ishrane, kouč u ishrani koristi pristupe iz psihologije, koučinga i motivacione terapije kako bi klijent sam došao do rešenja koja funkcionišu za njega. Rad se ne bazira na spoljnim pravilima, već na unutrašnjem razumevanju i ličnoj autonomiji - objašnjava dr Stanković.

Ključni principi koučinga u ishrani

Koučing u ishrani oslanja se na nekoliko osnovnih principa:

* Individualizacija: Ne postoji univerzalna ishrana – ono što odgovara jednoj osobi, drugoj može štetiti.
* Svest i prisutnost: Umeće pažljivog (mindful) jedenja – prepoznavanje gladi, sitosti i emocionalnih okidača.
* Lične vrednosti: Hrana se usklađuje sa životnim stilom, ciljevima, ali i identitetom klijenta.
* Podrška bez osuđivanja: Kouč je neutralan, ali saosećajan vodič, a ne autoritet koji „kažnjava“ greške.

Ko stoji iza tog procesa?

Koučevi u ishrani dolaze iz različitih stručnih oblasti: dijetoterapije, psihologije, holističkog zdravlja ili koučinga. Bez obzira na pozadinu, svi dele zajednički cilj – da osnaže klijenta da razvije zdraviji odnos prema hrani, svom telu i sebi.

Uloga emocija u ishrani

Mnogi ljudi jedu iz dosade, stresa, tuge, čak i sreće. Emocionalno jedenje je sve češća pojava i često je nesvesna. Koučing pristup pomaže klijentima da otkriju šta zaista stoji iza njihove potrebe za hranom. Umesto da samo zamene čokoladu voćem, klijenti uče da zastanu, oslušnu emociju i reaguju na nju drugačije.

Jedna klijentkinja mi je opisala svoje iskustvo u radu sa mnom:

„Ranije sam se kažnjavala kad pojedem nešto ‘zabranjeno’. Sad više ne razmišljam u tim kategorijama. Učim da slušam svoje telo. Nekad mi treba supa, a nekad šetnja. Više ne jedem da bih ućutkala emocije.“

Kome je koučing posebno koristan?

* Osobama koje se već dugo bore sa viškom kilograma i iscrpljene su od neuspešnih dijeta
* Ljubiteljima zdrave ishrane koji žele podršku u doslednosti
* Osobama sa hroničnim bolestima (insulinska rezistencija, Hašimoto, PCOS) koje žele da promene stil života
* Ženama koje se bore sa hormonskim disbalansom ili posledicama stresa
* Svima koji žele uravnotežen odnos prema hrani, bez osećaja krivice

Naučna osnova

Studije iz oblasti bihejvioralne psihologije potvrđuju da dugoročne promene navika zahtevaju više od znanja – potrebna je unutrašnja motivacija, podrška i postepeno usvajanje novih obrazaca ponašanja. U tom smislu, koučing pristup daje bolje i trajnije rezultate od restriktivnih dijeta.

Američka asocijacija za nutricionizam (Academy of Nutrition and Dietetics) prepoznaje značaj koučinga kao efikasnog alata u menjanju ponašanja u ishrani. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija ističe važnost psiholoških i edukativnih intervencija u borbi protiv gojaznosti i metaboličkog sindroma.

shutterstock-2198484299.jpg
Pomoć stručnjaka prilikom mršavljenja je dragocena uz pristupe iz psihologije, koučinga i motivacione terapije kako bi klijent sam došao do rešenja koja funkcionišu za njega Foto: Shutterstock

Koučing i intuitivna ishrana – bliski saveznici

Mnoge koučing metodologije se oslanjaju na principe intuitivne ishrane, čiji je cilj da se ljudi ponovo povežu sa unutrašnjim signalima tela – bez brojanja kalorija i bez krivice. Klijent uči da jede kada je zaista gladan, da stane kad je sit, i da pravi izbore koji su u skladu sa njegovim životom, a ne trenutnim trendom.

Zdrav odnos prema hrani kao oblik lične slobode

Koučing u ishrani nije čarobni štapić – to je proces. On zahteva strpljenje, iskrenost i spremnost da se pogleda dublje. Ali rezultati nisu samo vidljivi na vagi. Oni se ogledaju u energiji, boljem snu, stabilnijem raspoloženju, većem samopouzdanju i boljem kvalitetu života. U svetu u kojem se zdravlje često svodi na brojeve i spoljašnje ideale, koučing u ishrani nas vraća onome što je zaista važno – autentičnom odnosu sa sobom, telom i hranom.

Kako razlikovati emocionalnu glad od fiziološke? Psihijatar otkriva vezu između žudnje i prejedanja