Slušaj vest

Paradajz čorba je ne samo ukusan obrok u bilo koje doba godine, već i odličan način da se iskoriste sve zdravstvene koristi paradajza. Paradajz je prepun vitamina, minerala, antioksidanata i biljnih jedinjenja koja nude širok spektar zdravstvenih koristi. Istraživanja čak pokazuju da ovi hranljivi sastojci mogu da zaštite čoveka od više bolesti.

Paradajz je bogat likopenom koji ima razne preventivne efekte

Poznato je da je paradajz bogat karotenoidima – likopenom koji obezbeđuje oko 80 odsto preporučenog dnevnog unosa likopena. Likopen je pigment koji paradajzu daje karakterističnu jarko crvenu boju. Takođe, može da bude odgovoran za mnoge zdravstvene koristi, s obzirom na njegov potencijalni preventivni efekat na razne hronične bolesti. Zanimljivo je da istraživanja ukazuju da telo bolje apsorbuje likopen kada se on skuva jer toplota može da poveća njegovu biodostupnost ili brzinu apsorpcije. S obzirom na to da se paradajz čorba pravi sa kuvanim paradajzom, jasno je da čorba odličan izvor likopena.

Osećaj sitosti paradajz čorba obezbeđuje baš kao i visokokalorično jelo

Nutricionisti ističu da čorba od paradajza pre svega može da nam pomogne da popravimo dnevni unos povrća. Takođe, prepuna je vode koja pomaže da ostanemo hidrirani, a tu su i vlakna, koja daju osećaj sitosti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje čorbe od paradajza može da pruži isti nivo sitosti kao i visokokalorično jelo. Savet je da se čorba pravi od svežeg paradajza jer svaka vrsta prerađenog paradajza, koji se kupuje u prodavnicama, ima mnogo više soli nego što to ima domaće pripremljen sok ili čorba od paradajza.

krem-corba-od-paradajza-shutterstock-749628076.jpg
Paradajz čorba može pomogne kod simptoma menopauze zbog prisustva likopena i drugih korisnih jedinjenja Foto: Shutterstock

Paradajz čorba ima brojne zdravstvene benefite, velikim delom zbog visokog sadržaja likopena u paradajzu. Te tvrdnje potkrepljuje i studija objavljena u avgustu 2019. godine u British Journal of Nutrition koja je pokazala da se konzumiranje paradajza, i druge hrane bogate likopenom, dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i svih uzroka smrti. Druga studija, objavljena u aprilu 2015. u časopisu Nutrition Journal, pokazuje da sok od paradajza može da smanji nivo triglicerida, pomogne u ublažavanju simptoma menopauze i smanji anksioznost kod žena srednjih godina.

Kako domaća paradajz čorba utiče na menopauzu? 

Paradajz čorba može pomogne kod simptoma menopauze zbog prisustva likopena i drugih korisnih jedinjenja. Likopen, kojim je bogat kuvani paradajz može da pomogne u stabilizaciji hormona i potencijalno smanji valunge ili talase vrućine, koji su karakterističan simptom menopauze. Pored toga, paradajz je bogat antioksidansima i hranljivim materijama koje mogu da podrže opšte zdravlje tokom menopauze, kao što su vitamini A, C i E, kalijum i likopen.

Izvor: eKlinika/Zdravlje.Kurir.rs

Kako da spremite ukusnu i zdravu čorbu od paradajza? Održava optimalan nivo holesterola i jača imunitet