Susamovo ulje pomaže kod masne jetre i šećera u krvi kod žena: Naučna studija otkriva značajne koristi
Susamovo ulje poboljšava kontrolu šećera i insulinsku osetljivost kod žena sa masnom jetrom (MASLD) na dijeti sa smanjenim unosom kalorija.
Kod žena sa steatoznom bolešću jetre povezanom sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD), dopunjavanje dijete sa ograničenim unosom kalorij susamovim uljem značajno je poboljšalo biomarkere glikemijske kontrole i insulinske rezistencije. Steatozna bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD) je stanje u kojem se u jetri nakuplja višak masti usled problema sa metabolizmom, poput insulinske rezistencije, gojaznosti ili dijabetesa. Ovo može dovesti do upale i oštećenja jetre.
MASLD je noviji, precizniji naziv za stanje masne jetre koje je povezano sa metaboličkim problemima kao što su gojaznost, dijabetes i insulinska rezistencija. Dakle, masna jetra i MASLD se u suštini odnose na isto stanje, samo je MASLD termin koji bolje opisuje uzroke i posledice.
U pitanju je hladno ceđeno susamovo ulje koje se koristi u salatama ili kuvanim jelima.
Susamovo ulje sadrži jedinjenja koja smanjuju upalu suzbijanjem proinflamatornih citokina, potencijalno poboljšavajući metabolizam glukoze i lipida.
Istraživači u Iranu sproveli su kliničko ispitivanje kako bi istražili da li suplementacija susamovim uljem utiče na glikemijske, metaboličke i stresne biomarkere kod žena sa MASLD (starosti 20-50 godina; BMI, 25-40) koje redovno konzumiraju suncokretovo ulje.
Nakon dvonedeljnog perioda prilagođavanja uobičajenoj ishrani, pacijenti su nasumično raspoređeni u grupe koje su konzumirale 30 g/dan susamovog ili suncokretovog ulja u nezagrejanom obliku tokom 12 nedelja, uz dijetu za mršavljenje sa kalorijskim deficitom od 500 kcal/dan. Krvni markeri za glikemijsku kontrolu, osetljivost na insulin, upalu i oksidativni stres mereni su na početku i nakon 12 nedelja.
Pročitajte:
Zaključak
Od 60 uključenih pacijenata, 53 je završilo studiju, 27 u grupi koja je koristila susamovo ulje (prosečna starost, 38,89 godina) i 26 u grupi koja je koristila suncokretovo ulje (prosečna starost, 39,35 godina).
Grupa koja je primala susamovo ulje doživela je smanjenje glukoze u krvi na gladno od 18,2 mg/dl, serumskog insulina na gladno od 3,2 μIU/ml i procenu homeostatskog modela za insulinsku rezistenciju od 1,4 jedinice; ova smanjenja su bila značajno veća nego u grupi koja je primala suncokretovo ulje.
Izvor: bmcnutr.biomedcentral.com/zdravlje.kurir.rs