Susamovo ulje pomaže kod masne jetre i šećera u krvi kod žena: Naučna studija otkriva značajne koristi
Kod žena sa steatoznom bolešću jetre povezanom sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD), dopunjavanje dijete sa ograničenim unosom kalorij susamovim uljem značajno je poboljšalo biomarkere glikemijske kontrole i insulinske rezistencije. Steatozna bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD) je stanje u kojem se u jetri nakuplja višak masti usled problema sa metabolizmom, poput insulinske rezistencije, gojaznosti ili dijabetesa. Ovo može dovesti do upale i oštećenja jetre.
MASLD je noviji, precizniji naziv za stanje masne jetre koje je povezano sa metaboličkim problemima kao što su gojaznost, dijabetes i insulinska rezistencija. Dakle, masna jetra i MASLD se u suštini odnose na isto stanje, samo je MASLD termin koji bolje opisuje uzroke i posledice.
U pitanju je hladno ceđeno susamovo ulje koje se koristi u salatama ili kuvanim jelima.
Susamovo ulje sadrži jedinjenja koja smanjuju upalu suzbijanjem proinflamatornih citokina, potencijalno poboljšavajući metabolizam glukoze i lipida.
Istraživači u Iranu sproveli su kliničko ispitivanje kako bi istražili da li suplementacija susamovim uljem utiče na glikemijske, metaboličke i stresne biomarkere kod žena sa MASLD (starosti 20-50 godina; BMI, 25-40) koje redovno konzumiraju suncokretovo ulje.
Nakon dvonedeljnog perioda prilagođavanja uobičajenoj ishrani, pacijenti su nasumično raspoređeni u grupe koje su konzumirale 30 g/dan susamovog ili suncokretovog ulja u nezagrejanom obliku tokom 12 nedelja, uz dijetu za mršavljenje sa kalorijskim deficitom od 500 kcal/dan. Krvni markeri za glikemijsku kontrolu, osetljivost na insulin, upalu i oksidativni stres mereni su na početku i nakon 12 nedelja.
Pročitajte:
Zaključak
Od 60 uključenih pacijenata, 53 je završilo studiju, 27 u grupi koja je koristila susamovo ulje (prosečna starost, 38,89 godina) i 26 u grupi koja je koristila suncokretovo ulje (prosečna starost, 39,35 godina).
Grupa koja je primala susamovo ulje doživela je smanjenje glukoze u krvi na gladno od 18,2 mg/dl, serumskog insulina na gladno od 3,2 μIU/ml i procenu homeostatskog modela za insulinsku rezistenciju od 1,4 jedinice; ova smanjenja su bila značajno veća nego u grupi koja je primala suncokretovo ulje.
Izvor: bmcnutr.biomedcentral.com/zdravlje.kurir.rs