Slušaj vest

Rižoto možete da spremate na bezbroj načina, jer se integralni pirinač dobro slaže sa brojnim namirnicama. Tatjana Popović, health coach i nutricionista, ga je na svom blogu ovog puta iskombinovala sa šampinjonima i bebi spanaćem, te je dodala pesto sos kako bih ga učinila kremastijim. 

Rižoto sa pečurkama i bebi spanaćem

Potrebno vam je (za 2-3 porcije)

  • šolja šampinjona, sitno seckanih
    1 ½ šolja integralnog pirinča
    7-8 šolja bujona od povrća
    manja glavica crnog luka, sitno seckanog
    čen belog luka, izgnječen
    ½ šolje vode
    ½ šolje veganskog parmezana
    kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
    kašičica svežeg bosiljka, sitno seckanog
    kašičica sveže žalfije, sitno seckane
    kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
    1-2 kašike pesto sosa
    šolja bebi spanaća
    prstohvat soli
    prstohvat bibera
    prstohvat svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (opciono)

Za dekoraciju

  • prstohvat mikrobilja
    crveni amarant
zacinske biljke shutterstock_2221415643.jpg
Bosiljak, žalfija i vlašac daju posebnu aromu Foto: Shutterstock

Priprema

Sipajte bujon od povrća u šerpu srednje veličine, te ga zagrejte. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dva minuta. Potom dodajte šampinjone i disntajte pet minuta, dok ne omekšaju i sva tečnost iz njih ne ispari. 

Sipajte vodu, te dodajte integralni pirinač i pola kašičice bosiljka, žalfije i vlašca. Promešajte da se svi sastojci sjedine. Kuvajte pirinač oko pet minuta, povremeno mešajući. S vremena na vreme dodajte po ½ šolje zagrejanog bujona od povrća (dok god ne iskoristite sav bujon), te kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, oko 40 minuta.

Sklonite tiganj sa šporeta. U dobijeno jelo dodajte veganski parmezan, bebi spanać, preostalo začinsko bilje, so i biber. Sve prelijte pesto sosom i promešajte da se sjedini. Poslužite i uživajte.

Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs

Čorba od sočiva za celu porodicu: Nutricionista otkriva recept za zdrav ručak