Rižoto sa pečurkama i bebi spanaćem: Recept nutricioniste za zdrav ručak ili večeru
Zdrav, ukusan i zasitan obrok koji se lako priprema i pruža obilje hranljivih sastojaka. Savršen izbor kad želite nešto lagano, ali bogato aromama.
Rižoto možete da spremate na bezbroj načina, jer se integralni pirinač dobro slaže sa brojnim namirnicama. Tatjana Popović, health coach i nutricionista, ga je na svom blogu ovog puta iskombinovala sa šampinjonima i bebi spanaćem, te je dodala pesto sos kako bih ga učinila kremastijim.
Rižoto sa pečurkama i bebi spanaćem
Potrebno vam je (za 2-3 porcije)
- šolja šampinjona, sitno seckanih
1 ½ šolja integralnog pirinča
7-8 šolja bujona od povrća
manja glavica crnog luka, sitno seckanog
čen belog luka, izgnječen
½ šolje vode
½ šolje veganskog parmezana
kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
kašičica svežeg bosiljka, sitno seckanog
kašičica sveže žalfije, sitno seckane
kašičica svežeg vlašca, sitno seckanog
1-2 kašike pesto sosa
šolja bebi spanaća
prstohvat soli
prstohvat bibera
prstohvat svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (opciono)
Za dekoraciju
- prstohvat mikrobilja
crveni amarant
Priprema
Sipajte bujon od povrća u šerpu srednje veličine, te ga zagrejte. U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk, te dinstajte dva minuta. Potom dodajte šampinjone i disntajte pet minuta, dok ne omekšaju i sva tečnost iz njih ne ispari.
Sipajte vodu, te dodajte integralni pirinač i pola kašičice bosiljka, žalfije i vlašca. Promešajte da se svi sastojci sjedine. Kuvajte pirinač oko pet minuta, povremeno mešajući. S vremena na vreme dodajte po ½ šolje zagrejanog bujona od povrća (dok god ne iskoristite sav bujon), te kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, oko 40 minuta.
Sklonite tiganj sa šporeta. U dobijeno jelo dodajte veganski parmezan, bebi spanać, preostalo začinsko bilje, so i biber. Sve prelijte pesto sosom i promešajte da se sjedini. Poslužite i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs